Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 jan 2017
Leestijd: 3 minuten

De 10 rijkste presidenten van de Verenigde Staten

Vrijdag wordt Donald Trump ingewijd als de nieuwe president van de Verenigde Staten. Het is geen geheim dat er nooit zo’n rijke president is geweest. Toch is hij niet de enige vermogende president die het land heeft gekend. Metro zet de tien rijkste presidenten in de geschiedenis van de VS op een rij.

1 Donald Trump – 3,5 miljard euro

President van: 2017 – onbekend

Wanneer president-elect Donald Trump op 20 januari wordt ingezworen, is hij direct de rijkste leider van de VS in de geschiedenis van het land. Forbes schatte het vermogen van de Republikein op zo’n 3,5 miljard euro.

Hoewel Trump dus de rijkste leider van het land wordt in 240 jaar geschiedenis, is hij niet de eerste vermogende president.

2 John F. Kennedy – 1 miljard euro

President van: 1961-1963

John F. Kennedy en zijn vrouw Jacqueline waren allebei van rijke komaf en hadden samen een enorm vermogen. Dat vermogen had nog groter kunnen worden als John F. Kennedy op 22 november 1963 niet was vermoord.

John F. Kennedy

3 George Washington – 544 miljoen euro

President van: 1789-1797

Als de eerste president van de Verenigde Staten ontving Washington het beste salaris van het land, namelijk 2% van het totale budget van de VS in 1789.

Daarmee vergaarde hij echter niet de meeste rijkdom: zijn plantage, Mount Vernon, was goed voor enorme oogsten. Zijn enorme land werd gerund door meer dan 300 slaven.

George Washington

4 Thomas Jefferson – 219 miljoen euro

President van: 1797-1801

President Jefferson erfde een grote plantage in Virginia, Monticello genaamd, van zijn vader, samen met enkele tientallen slaven.

De derde president van de States bekleedde voor hij president werd ook al enkele politieke posities die bijdroegen aan zijn vermogen.

Thomas Jefferson

5 Theodore Roosevelt – 130 miljoen euro

President van: 1901-1909

Roosevelt werd geboren in een rijke familie, maar verloor heel wat geld met een veeteeltbedrijf in de Dakotas.

Op latere leeftijd kocht Roosevelt een landgoed op Long Island. Dat landgoed werd een van zijn meest waardevolle bezittingen.

Theodore Roosevelt

6 Andrew Jackson – 123 miljoen euro

President van: 1829-1837

Hoewel hij later in zijn leven in de schulden kwam, was Jackson een van de meest vermogende presidenten van de VS door met een rijk iemand te trouwen en geld te verdienen via het leger.

Daarnaast bezat Jackson, de eerste democratische president van de VS, een groot landgoed met zo’n 300 slaven.

Andrew Jackson

7 Lyndon B. Johnson – 101 miljoen euro

President van: 1963-1969

Johnson erfde een stuk land in Texas. Hij maakte daar een grote ranch van, die nu bekendstaat als het ‘Witte Huis van Texas’.

Lyndon B. Johnson

8 Herbert Hoover – 77 miljoen euro

President van: 1921-1928

Hoover wist een fortuin op te bouwen als mijningenieur. Tot de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog reisde hij daarvoor de wereld over.

Na de Eerste Wereldoorlog hield hij aandelen in mijnbedrijven. Zo bleef hij tot zijn dood geld verdienen.

Herbert Hoover

9 Bill Clinton – 70 miljoen euro

President van: 1993-2001

Clinton kwam niet uit een vermogende familie en verdiende ook als president niet eens zoveel. Pas in de periode na zijn presidentschap wist hij goed te boeren door middel van toespraken, optredens en boeken.

Bill Clinton

10 Franklin Roosevelt – 66 miljoen euro

President van: 1933-1945

Een groot deel van het vermogen van Roosevelt erfde hij van zijn familie. Ook zijn huwelijk met Eleanor leverde meer geld op dan Roosevelt zelf verdiende.

Franklin Roosevelt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.