Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 23 jan 2017 / 14:00 uur

Consumentenbond: whitening tandpasta is dure onzin

Teksten op tubes tandpasta die beloven je tanden tinten witter te maken, kunnen beter weggepoetst worden. Whitening tandpasta’s zijn dure onzin, zegt de Consumentenbond na onderzoek.

Whitening tandpasta’s maken tanden niet of nauwelijks witter dan gewone tandpasta, maar zijn soms wel tot acht keer duurder. Dit keer kan de consumentenorganisatie ook geen Beste uit de Test of Beste Koop aanwijzen, omdat de producten niet doen wat zij beloven. „Alle onderzochte tandpasta’s krijgen voor wit maken een dikke onvoldoende”, zegt de Consumentenbond.

Uitvoerig poetsen

Voor het onderzoek poetsten dertig proefpersonen met twaalf verschillende whitening en twee normale tandpasta’s. Iedere maand een andere tandpasta. Voor en na elke ronde bekeken tandartsen de kleur van de tanden. „In slechts 26 van de 420 tests constateerden de tandartsen een iets lichtere tandkleuring”, zegt de Consumentenbond. „Deze resultaten waren echter niet toe te schrijven aan één bepaald middel en trad ook een enkele keer op na gebruik van gewone tandpasta.”

Ronkende teksten

Hoewel alle tandpasta’s tanden reinigen, doen de onderzochte producten niet wat ze beloven: wit maken. De Consumentenbond noemt het dan ook ’weggegooid geld’. „Ronkende teksten op de verpakking als ‘direct wittere tanden’ en ‘1 tint witter in 1 week’ zijn ronduit misleidend en consumenten doen er goed aan hun geld niet aan deze dure tandpasta’s uit te geven.” De duurste tandpasta uit de test van 4 euro krijgt slechts een 4,3 als cijfer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Consumentenbond: whitening tandpasta is dure onzin
Sluiten