Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Nieuws 15 jan 2017 / 09:40 uur

CDU-lid stapt na 40 jaar op om asielbeleid Merkel

Niet alleen Duitse burgers hebben kritiek op het vluchtelingenbeleid van bondskanselier Angela Merkel. Ook binnen de partij richt de aanpak schade aan: Erika Steinbach, een Duits parlementslid dat al meer dan veertig jaar lid is van de Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU) verlaat de partij uit onvrede met het vluchtelingenbeleid van Angela Merkel.

„Of ik op dit moment voor de CDU zou stemmen? Nee”, aldus de harde woorden van het 73-jarige parlementslid tegenover Welt am Sonntag. De politica liet aan het Duitse persbureau dpa weten dat haar vertrek uit de conservatieve partij vanaf zondag ingaat. „Ik kan enkel tot de eerlijke conclusie komen dat ik de CDU moet verlaten.”

Wir schaffen das

In het interview met Welt am Sonntag stelt Steinbach dat Merkel de Duitse wetgeving verbrak. Na haar inmiddels bijna beroemde uitspraak ‘wir schaffen das’ in het najaar van 2015, werden de grenzen open gesteld voor vluchtelingen. „Dat er maandenlang mensen ongeïdentificeerd met bussen en treinen de grens over gebracht werden, was geen uitzondering. Het was een doelbewuste maatregel die strijdig was met onze wetten en de EU-verdragen”, aldus Steinbach.

Overstap?

AfD, de rechtse partij in Duitsland, liet via een woordvoerster al weten dat de deur van de partij openstaat voor Steinbach. „Beste mevrouw Steinbach, voormalige conservatieve CDU’ers zijn altijd welkom bij AfD”, luidde een tweet. Ook uit andere tweets blijkt dat de partij het een goede keus van Steinbach vindt om de CDU te verlaten.

Tegen Welt am Sonntag vertelde Steinbach zichzelf niet te zien als mogelijk lid van de AfD. Wel hoopt ze dat de partij na de verkiezingen van dit jaar haar intrede maakt in de Duitse Bundestag. „Zo zou er eindelijk weer oppositie zijn. Dat is de enige manier om de democratie in leven te houden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
CDU-lid stapt na 40 jaar op om asielbeleid Merkel
Sluiten