Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 29 jan 2017 / 10:15 uur

Canadese premier: ‘Vluchtelingen zijn welkom’

De Canadese premier Justin Trudeau heeft een boodschap voor alle vluchtelingen die op dit moment in Amerika geweigerd worden vanwege het omstreden beleid van Trump: ‘Canada heet jullie welkom’.

Dat maakte Trudeau duidelijk via een nietsverhullende tweet. De premier heeft ook laten weten graag in gesprek te willen met Trump, om het succes van het vluchtelingenbeleid in Canada met hem te bespreken.

De reactie komt na een bewogen weekend, waarbij Trump zijn ‘Moslimban’ duidelijk meteen ten uitvoer brengt. Mensen uit verschillende moslimlanden zijn niet meer welkom in de Verenigde Staten en worden geweigerd op vliegvelden. De tweet werd zaterdag door Trudeau geplaatst. ‘Voor diegene die vluchten voor vervolging, terreur en oorlog: de Canadezen zullen u verwelkomen, ongeacht uw geloof. Diversiteit is onze kracht. Welkom in Canada’, aldus de tweet.

Trudeau zette zijn tweet kracht bij, door een foto te plaatsen van hemzelf, terwijl hij een Syrisch kind groet op het vliegveld van Toronto, eind 2015. Hij had het heft in handen tijdens de komst van meer dan 39.000 Syrische vluchtelingen, vlak nadat hij werd gekozen als premier.

Bericht voor Trump

Een woordvoerder van Trudeau verklaarde volgens PBS tevens dat de premier en bericht heeft voor Trump. „De premier ziet ernaar uit om het succes van het immigratiebeleid van Canada en hun vluchtelingenbeleid met de president te bespreken, wanneer ze elkaar weer zien.” Er wordt verwacht dat die ontmoeting snel gaat plaatsvinden. Trudeau ziet verder af van kritiek op het beleid van Trump, om te voorkomen dat hij de gloednieuwe president van de Verenigde Staten beledigt. Meer dan 75 procent van de export van Canada is bestemd voor de Verenigde Staten.

Toronto

Ook de burgemeester van Toronto, John Tory, doet een duit in het zakje, met de opmerking dat Toronto de grootste diversiteit ter wereld heeft. „Wij begrijpen dat wij als Canadezen eigenlijk bijna allemaal immigranten zijn. Niemand zou moeten worden uitgesloten vanwege zijn of haar etniciteit of nationaliteit”, aldus Tory in een statement.

De tweet van Trudeau kan in ieder geval op heel wat bijval rekenen: na gisteren staat de teller op meer dan 500 duizend likes en meer dan 300 duizend retweets. De hashtag #welcometocanada is trending in Canada. a

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Canadese premier: ‘Vluchtelingen zijn welkom’
Sluiten