Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 20 jan 2017 / 13:26 uur

Bombardementen Syrië doden zeker 40 jihadstrijders

Bij bombardementen in het noorden van Syrië zijn donderdagnacht zeker veertig jihadstrijders om het leven gekomen. Dat meldt The Times. Het observatorium voor mensenrechtenorganisatie in het Noord-Afrikaanse land zegt dat het nog onduidelijk is wie de aanvallen hebben uitgevoerd.

Zowel een coalitie geleid door de Verenigde Staten, als de Syrische regering, als Rusland is de voorbije weken actief geweest met aanvallen op de rebellengroep Fateh al-Sham, die een afsplitsing is van Al-Qaida. Volgens het observatorium gaat het om vliegtuigen van de Russen of de coalitie.

Geen wapenstilstand

Fateh al-Sham maakte geen deel uit van de eind vorig jaar opgezette wapenstilstand tussen de Russen (pro-regering) en de Turken (pro-rebellen). In de voorbije weken heeft de groep al veel mankrachten verloren. Sinds het nieuwe jaar zouden al honderd van hun mannen het leven hebben gelaten.

Samen met enkele andere rebellengroepen, die wel deel uitmaken van de het bestand wat betreft het staakt-het-vuren, heeft Fateh al-Sham het kleine gouvernement Idlib in handen. Ook een deel van Aleppo behoort nog tot het terrein van de rebellengroep.

Fateh al-Sham heette lange tijd Al-Nusra en was tot vorig jaar verbonden met Al-Qaida. Zelf gaf de organisatie aan te hopen dat hierdoor de noodzaak om te bombarderen voor de VS en Rusland weg zou vallen. Er wordt echter ook beweerd dat de groep, zonder die band met Al-Qaida, makkelijker steun zou kunnen krijgen van soennitische staten. In de ideologie zijn beide in ieder geval nog zeer verwant.

Reageer op artikel:
Bombardementen Syrië doden zeker 40 jihadstrijders
Sluiten