Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Nieuws 15 jan 2017 / 08:05 uur

Bloedbad gevangenisgeweld Brazilië: zeker 10 doden

In de grootste gevangenis van Brazilië zijn zeker tien doden gevallen toen bendeleden elkaar te lijf gingen. In de gevangenis Alcaçuz, in de noordoostelijke staat Rio Grande do Norte, zijn volgens Braziliaanse media ook drie mensen onthoofd tijdens het incident.

Vrije hand

De oproer begon in de late zaterdagmiddag (lokale tijd). Volgens de politie naderden mannen in auto’s de gevangenis en gooiden zij wapens over de muren heen. Criminele bendes kwamen recht tegenover elkaar te staan en sommige cellen werden belaagd door hun rivalen. Door de rel hadden de gevangenen de vrije hand binnen de gevangenismuren.

Agenten hebben de gevangenis omsingeld, maar zullen waarschijnlijk tot zondagochtend wachten voordat ze naar binnen gaan om een einde te maken aan de opstand. Gedetineerden zijn uit hun cellen en gewapend. „Het is een zorgelijke situatie. We voelen ons machteloos, niemand weet wat er gaat gebeuren gedurende de nacht”, aldus een coördinator van de gevangenissen in het gebied.

Geweld in overvolle gevangenissen

Sinds begin dit jaar kwamen in Braziliaanse gevangenissen al meer dan honderd mensen om door geweld. Criminele groepen gaan de strijd met elkaar aan om de macht in de drugswereld.

Daar komt bij dat de gevangenissen in heel het land overvol zitten. Autoriteiten melden dat er 650.000 gevangenen zijn en slechts 350.000 cellen. Ook Alcaçuz barst nog net niet uit haar voegen: de gevangenis houdt meer dan 1100 gedetineerden gevangen, terwijl de capaciteit er slechts een slordige 600 toelaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bloedbad gevangenisgeweld Brazilië: zeker 10 doden
Sluiten