Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 11 jan 2017 / 09:27 uur

Betaalde Berlusconi dames miljoenen aan zwijggeld?

De oud-premier van Italië Silvio Berlusconi werd in 2014 vrijgesproken in het zogenaamde Rubygate-schandaal. Daarmee is de kous echter nog niet helemaal af. Deze week moeten Karima El Mahroug, alias Ruby the Heartstealer, en 22 andere dames zich bij de rechtbank melden. Zij worden er onder meer van verdacht onder ede te hebben gelogen.

Rubygate, hoe zat dat?

Berlusconi zou geld en juwelen hebben gegeven aan 33 verschillende dames in ruil voor seks.

Hij zou tijdens zijn zogenaamde ‘bunga bunga feestjes’ ook seks hebben gehad met de Marokkaanse danseres Ruby, die destijds minderjarig was. Daarnaast zou hij gebruik hebben gemaakt van zijn macht als premier om die misdaad te verdoezelen.

De oud-premier en de dansers zelf hebben altijd ontkend seks met elkaar te hebben gehad. Berlusconi werd uiteindelijk vrijgesproken, de rechter oordeelde dat Berlusconi niet had geweten dat de dame minderjarig was.

Wat waren de ‘bunga bunga feestjes’?

De feestjes van Berlusconi werden vernoemd naar bunga bunga, wat zou verwijzen naar een seksspel dat na het avondeten werd gespeeld. Tijdens de feesten verkleedden jonge dames zich als politieagente, non of voetballer en voerden dan een striptease uit. In ruil daarvoor kregen ze een maandelijkse toelage, een woning, soms een auto en een baantje bij de televisie.

Met vrijspraak is de zaak toch afgedaan?

Dat zou je denken, maar dat is dus niet het geval. De openbare aanklager verdenkt Berlusconi er namelijk van om rond de 10 miljoen euro aan zwijggeld te hebben betaald aan verschillende getuigen. Ruby zou van dat bedrag 7 miljoen euro hebben ontvangen.

Dat zou betekenen dat de dames in ruil voor een fiks geldbedrag meineed hebben gepleegd. Tijdens de rechtszaak tegen Berlusconi ontkende Ruby stellig seks met Berlusconi te hebben gehad. Nadien heeft ze ook ontkend dat ze een valse verklaring heeft afgelegd.

Woensdag staat de eerste hoorzitting in dit proces gepland. Van de 23 vrouwen die zich moeten melden, zijn er zestien bij de ‘bunga bunga feestjes’ aanwezig geweest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Betaalde Berlusconi dames miljoenen aan zwijggeld?
Sluiten