Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 2 jan 2017 / 12:55 uur

Belgische trein vertrekt uit zichzelf en ontspoort

In het Belgische plaatsje Vorst zijn maandagmorgen twee treinen uit zichzelf vertrokken, nog voordat er een machinist aanwezig was, dat meldt Het Nieuwsblad. Een geluk bij een ongeluk was dat er even na vijf uur ’s morgens ook nog geen passagiers in de toestellen zaten.

De ene trein reed uiteindelijk zo’n vijfhonderd meter, waarna het voertuig in de eerste bocht ontspoorde. Daar bleef hij in een hoek van 45 graden liggen, een hulpvoertuig is bezig met het spoor vrij te maken. De andere kwam nog voor het bereiken van de bocht tot stilstand.

‘Ontsnapt’

„De trein is ontsnapt uit de parkeerplaats in Vorst”, bevestigt Dimitri Temmerman, woordvoerder van de NMBS (de Belgische NS). „Het ging om een trein waaraan nog een andere wagon vasthing. Enkele honderden meters verder is de eerste trein ontspoord. Dat gebeurde op een plek waar geen reizigersverkeer was. Er is nooit hinder geweest voor het treinverkeer behalve voor één lijn.”

Hoe het precies heeft kunnen gebeuren, dat is nog onduidelijk. De Belgische spoorwegvakbond CGSP vermoedt dat het te maken heeft met een niet functionerende noodrem „wat volslagen abnormaal is.” De Belgen prijzen zich verder vooral gelukkig met het vroege tijdstip. Als dit een paar kwartier later was gebeurt, dan had de trein namelijk vol gezeten met reizigers.

Berucht

Het treintoestel waarbij dit gebeurde is de in België beruchte Desiro, waarvan de NMBS er 306 in haar bezit heeft. Er zijn veel technische problemen met de toestellen die te lichte motoren hebben om de trein goed vooruit te stuwen. Ook de automatisch sluitende deuren, de airco en communicatiesystemen werken niet altijd even goed. In 2015 verloor een Desiro een keer drie wagons tijdens het rijden, die per ongeluk ontkoppeld werden. Gelukkig gebeurde het vlakbij het station Lokeren, waardoor het tempo laag lag en een ramp uitbleef.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Belgische trein vertrekt uit zichzelf en ontspoort
Sluiten