Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 8 jan 2017 / 13:45 uur

Armband met afstotelijke geur wapen tegen aanranding

Een bijna onzichtbaar wapen tegen aanranding, dat modieus en makkelijk draagbaar is. Het Rotterdamse bedrijf Invi ontwikkelt het, de Invi Bracelet. Het is een armband die helpt in de strijd tegen seksueel geweld. In maart start in Rotterdam een proef, waarbij 200 inwoners de armband dragen.

Voor deze proef heeft de gemeente zelfs een subsidie van 66.000 uitgegeven. Het sieraad dat gedragen zal worden is geschikt voor mannen en vrouwen. Het gaat om een dun bandje met een ijzeren omhulsel. Bovendien stinkt de armband niet de hele tijd, maar alleen als je eerst aan de bovenkant de beveiliging uitklikt en vervolgens aan het bandje trekt. Voor een paar tientjes ben je ‘beveiligd’.

Uren stank

Vrij eenvoudig los te maken dus, „Maar we raden mensen aan dat echt alleen te doen als er iets aan de hand is” zegt initiatiefnemer Roel van der Kamp (28) tegen het Algemeen Dagblad, want „de geur draagt zo’n 100 meter ver, blijft enkele uren hangen en is heel erg vervelend voor de hele omgeving”. De geur is niet bedwelmend en tot nu toe heeft geen enkel proefpersoon overgegeven.

Zorgvuldig samengesteld

Dat de geur niet bedwelmend is, zegt niet dat hij niet ongelofelijk goor is. Roel werkte samen met allerlei onderzoekers om een hele vieze geur te creëren. „De geur die we uitgezocht hebben roept een hele sterke walgingsreactie op. De lucht is zo aanwezig dat je jezelf onaantrekkelijk maakt.” Daardoor zou de kans dat de dader afziet van zijn beoogde daad groot moeten zijn. „De walging conflicteert met een seksuele daad”, zegt Van der Kamp.

https://www.facebook.com/theventureNL/videos/263942167357604/

Veilig gevoel

Eén van de vrouwen die heeft meegewerkt aan dit nieuwe product, draagt de armband al een paar maanden. „Ik voel me veiliger”, zegt Carlijn Bettink. En dat is dan ook de belangrijkste functie van de armband: de preventieve werking. „Maar we hopen ook dat de armband gebruikt wordt als statement tegen seksueel geweld.”
Voor de proef die in maart in Rotterdam wordt gehouden, is Invi nog op zoek naar proefpersonen. Deze proefpersonen zullen vooral testen of ze zich veiliger voelen. Wil je meewerken aan de proef? Meld je dan bij Invi.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Armband met afstotelijke geur wapen tegen aanranding
Sluiten