Metro
Metro Nieuws 16 jan 2017 / 18:41 uur

Amsterdammer omgekomen door lawine in Lech

Een 33-jarige Nederlander is maandag in Oostenrijk om het leven gekomen nadat hij door een lawine in Lech-Zürs in de deelstaat Vorarlberg was bedolven. Dat meldt de Oostenrijkse omroep ORF. Buitenlandse Zaken bevestigt het ongeval en zegt dat het om een 33-jarige Amsterdammer gaat.

Snel ter plekke

Hoewel een reddingshelikopter binnen een paar minuten ter plekke was, mocht hulp niet meer baten, aldus ORF. Volgens de reddingsdiensten ontstond de lawine rond 12.30 uur. Eerst werd ervan uitgegaan dat meerdere personen onder de sneeuwmassa terecht waren gekomen. Later bleek het alleen om de Nederlander te gaan.

De Amsterdammer was in gezelschap van een andere Nederlander en een gids toen de ramp zich voltrok. Het ongeval speelde zich buiten de piste af. Volgens burgemeester Ludwig Muxel van Lech kwam de man onder een sneeuwlaag van anderhalve meter terecht. De lawine was 300 meter lang en 80 meter breed.

Derde in zes dagen

Het was al de derde lawinedode in zes dagen in Oostenrijk. Afgelopen woensdag kwam een 54-jarige Duitse om toen zij werd bedolven onder een sneeuwmassa en zaterdag werd een 38-jarige Duitser door een lawine gedood. Er is veel lawinegevaar in Vorarlberg. Boven de 1800 meter geldt alarmniveau 3, wat betekent dat er 60 procent kans is op lawines.

De omgekomen Amsterdammer is helaas niet de eerste dode in Lech als gevolg van een lawine. Vijf jaar geleden kwam Prins Friso onder een pak sneeuw terecht tijdens de wintersportvakantie. Hij werd nog levend onder de sneeuw op de Zugertobel vandaan gehaald, maar was wel in coma. Anderhalf jaar later overleed hij.

Reageer op artikel:
Amsterdammer omgekomen door lawine in Lech
Sluiten