Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 18 jan 2017 / 08:30 uur

1,5 miljoen meer verkeersovertredingen

De verkeerspolitie in Nederland controleert en handhaaft op onder meer door rood rijden, te hard rijden, parkeren op plekken waar het niet mag en bellen achter het stuur zonder carkit of speaker. En ondanks al die controles – afgelopen jaar had de politie meer aandacht voor actieve handhaving in het publieke domein – blijven we met z’n allen de regels overtreden.

9.437.717

In 2016 zijn 9.437.717 verkeersovertredingen geconstateerd, voor onder meer te hard rijden, door rood licht rijden, fout parkeren en handheld bellen. Dat is maar liefst 1,5 miljoen meer dan het jaar daarvoor. Het gaat dan om zowel verkeersovertredingen die automatisch zijn geregistreerd met flitsapparatuur als de aanhoudingen van agenten en controleurs zelf.

75,06

Het gemiddelde boetebedrag voor verkeersovertredingen afgelopen jaar bedraagt 75,05 euro. Als je alleen kijkt naar de snelheidsovertredingen bedraagt het gemiddelde bedrag aan boete 58,11 euro.

775.549

In het onderzoek zijn tien trajecten opgenomen waar trajectcontroles plaatsvinden. Op de A2 van Amsterdam naar Utrecht worden de meeste verkeersovertredingen beboet: bijna 800.000. Ter vergelijking: op het traject bij de Westerscheldetunnel waren ‘maar’ 19.489 mensen in overtreding.

38

Relatief gezien is de grootste stijging te zien bij de mensen die door rood licht rijden: er zijn bijna 38 procent meer boetes uitgedeeld voor die overtreding. Ook het aantal hardrijders is toegenomen met zo’n twintig procent.

100.614

De flitspaal in Hilversum aan het Oostereind Noord-Oost was afgelopen jaar het meest actief: die flitste maar liefst 100.614 keer voor hardrijders. De maximumsnelheid op die weg bedraagt vijftig kilometer per uur.

Bekijk hier alle cijfers per flitspaal gerangschikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
1,5 miljoen meer verkeersovertredingen
Sluiten