Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 5 dec 2016 / 09:16 uur

Zwarte of gekleurde Pieten? Ligt aan omgeving school

Maandag bezoekt Sinterklaas traditiegetrouw veel basisscholen. Of zijn Pieten zwart of gekleurd geschminkt zijn of alleen roetvegen op hun gezicht hebben, hangt af van de omgeving waarin de school staat.

Dit blijkt uit een rondgang van de NOS, die schoolbesturen door het hele land ondervroegen naar de rol van het hulpje van de Sint op 5 december.

Zwart buiten Randstad

Meer dan de helft van de ondervraagde schoolbesturen heeft de kleurkeuze van de Pieten laten afhangen van de samenstelling van de wijk waarin de school staat. Ook werd er gekeken naar wat er binnen de wijk of buurt speelt, volgens de besturen voelen de scholen samen met de ouderraden dit het beste aan.

Buiten de Randstad zijn de meeste Pieten zwart, in de Randstad is het uiterlijk van de Sinterklaashulp langzaam aan het veranderen. Een deel van de ondervraagde besturen geeft een richtlijn uit. In die richtlijn is de uitspraak van het College van de Rechten van de Mens leidend: Piet moet binnen drie jaar geen stereotype kenmerken meer bevatten. Hieronder vallen onder andere de rode lippen, gouden oorringen en het kroeshaar.

Invloed Sinterklaasjournaal

Het Sinterklaasjournaal heeft ook een rol in de Pietenkeuze. Zo vertelt het bestuur van Leerplein 055 uit Apeldoorn aan de NOS: „Dit jaar maakte het Sinterklaasjournaal niet echt een keuze, dus doen wij dat ook niet. De meeste Pieten zullen hier gewoon zwart zijn, maar zonder oorbellen en rode lippen.”

Sommige scholen laten Piet helemaal weg en kiezen voor andere hulpjes. Zoals de Minions, die vorig jaar op enkele Utrechtse scholen de Sint begeleidden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwarte of gekleurde Pieten? Ligt aan omgeving school
Sluiten