Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 9 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Zuid-Koreaans parlement stemt president weg: wat nu?

Het Zuid-Koreaanse parlement heeft vrijdag besloten dat een afzettingsprocedure kan worden gestart tegen president Park Geun-hye. Tijdens de uitvoering heeft ze geen presidentiële volmachten meer. Waarom moet de Zuid-Koreaanse president weg en hoe moet het nu verder?

Wat is er aan de hand?

Park Geun-hye is verwikkeld in een politiek schandaal, dat zich vooral focust op haar banden met Choi Soon-sil, een oude vriendin en dochter van een sekteleider. Zij kreeg van de president invloed op regeringszaken en zou financieel voordeel halen uit haar positie. Zo verdenkt de openbare aanklager de president ervan met Choi bedrijven hebben gedwongen miljoenen te doneren aan twee vage stichtingen.

Het politieke schandaal leidde ertoe dat vorige maand meerdere malen duizenden Koreanen de straat opgingen om haar ontzetting uit de macht te eisen. De afgelopen zes weken kwamen telkens weer honderdduizenden mensen in Seoul en in andere plaatsen bijeen om te demonstreren tegen de president.

Zuid-Koreaans parlement stemt president weg: wat nu?
Enorme drukte bij een demonstratie in Seoul. Foto: afp.

Waar de aanklager een Park een ‘aanzienlijke’ rol toebedeelt in de vermeende corruptie, heeft de president in de voorbije weken alles ontkend. Ze verontschuldigde zich de afgelopen weken meermaals.

Wat gebeurde er toen?

Park gaf eerder aan niet zelf af te treden, maar dat wel te doen als het parlement om haar aftreden zou vragen. „Als het parlement het eens wordt over een stabiele machtsoverdracht, dan zal ik het presidentschap neerleggen en proberen te zorgen dat er zo min mogelijk verwarring ontstaat. Ik hoop dat het land stabiliteit vindt", stelde ze vorige week.

Vrijdag kwam het parlement bij elkaar om over de afzetting van Park te stemmen. Het Zuid-Koreaanse parlement telt driehonderd leden. Voor het aannemen van de beslissende motie was een tweederdemeerderheid nodig. Uiteindelijk stemden 234 leden voor het aftreden van de president, 56 leden stemden tegen.

Dat betekent dat ook leden van president Park’s eigen partij hebben gestemd voor haar aftreden. Een duidelijk teken dat ook in het parlement het vertrouwen in Park is verdwenen. Door de stemming is het voor het eerst dat in Zuid-Korea een democratisch president gedwongen moet verdwijnen. Volgens Zuid-Koreaanse media heeft Park Geun-hye onmiddellijk na de stemming haar kabinet bijeen geroepen.

Hoe nu verder?

Door de uitslag van de stemming heeft Park geen presidentiële volmachten meer, maar definitief is haar aftreden daarmee nog niet. Het besluit moet namelijk nog worden goedgekeurd door negen rechters van het constitutioneel hof, die zes maanden de tijd hebben zich over de kwestie te buigen.

Tot het constitutioneel hof met een definitief besluit komt, neemt de Zuid-Koreaanse minister-president de taken van de president waar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zuid-Koreaans parlement stemt president weg: wat nu?
Sluiten