Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 23 dec 2016 / 15:34 uur

Wonen zoals in Friends door te hoge huren

De huren in de steden in de Randstad rijzen de pan uit. Tegelijk zijn dit dé locaties waar we willen wonen. Singles zullen daarom steeds vaker gaan wonen zoals Ross, Rachel, Monica, Chandler, Joey en Phoebe lange tijd deden.

Het zogenoemde Friends-concept krijgt in Amsterdam bijvoorbeeld gestalte in speciale singles-woningen in Noord. Maar ook in andere steden zullen vrijgezellen in toenemende mate bij elkaar klitten omdat ze zelfstandig de huur niet meer kunnen ophoesten.

Dat voorspelt Jan Latten in een column in Cobouw. Latten is hoofddemograaf bij het CBS en hoogleraar Sociale Demografie aan de UvA.

Woningvoorraad

„In 2017 wordt door het CBS opnieuw een aanwas van ruim 70.000 huishoudens verwacht. Gezien de uitstaande verleende bouwvergunningen en het aantal af te breken woningen valt het echter zeer te betwijfelen of de woningvoorraad ook met 70.000 gaat groeien. Gelukkig hoeft het nestje niet altijd nieuwbouw te zijn. We raken immers bedreven in het omkatten van gebouwen tot woningen. Kantoor wordt studentenhotel, dorpsschool wordt senioren walhalla. En we worden volgend jaar ook anderszins flexibeler. Co-ouderende vaders huren samen een eengezinswoning en grootsteedse singles die de huur niet zelfstandig kunnen opbrengen delen een appartement volgens het ‘Friends-concept’.”

De lucht in

Verder zullen er meer hoge woontorens worden gebouwd. Zo gaan ze in Rotterdam meer dan 200 meter de lucht in. Maar de echte klapper van 2017 wordt volgens Latten de invloed van de senioren. Na de supermarkten, autobouwers en producenten van elektrische fietsen gaan ook de woningbouwers nadenken over de wensen van deze groep woonconsumenten.

„In 2017 wordt iedereen met zijn neus op de feiten gedrukt: voor het eerst in de geschiedenis heeft vrijwel de helft van de volwassenen Sarah of Abraham gezien. Meer dan ooit zullen architecten, beleidsmedewerkers, projectontwikkelaars en corporaties debatteren over de behoefte aan andere woonvormen. Want alleen al in 2017 zullen 47.000 van de 72.000 extra huishoudens single 50-plussers zijn. En om nou vanaf je 50e als single in een eengezinshuis oud te worden is niet iedereen gegeven.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wonen zoals in Friends door te hoge huren
Sluiten