Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 19 dec 2016
Leestijd: 1 minuut

Wilders voor de vierde keer Politicus van het Jaar

Geert Wilders is opnieuw uitgeroepen tot Politicus van het Jaar. De PVV-leider won in nu drie van de laatste vier jaar de prijs, alleen in 2014 moest hij toezien dat PvdA’er Frans Timmermans er met de titel vandoor ging.

Klaver en Dijsselbloem

Wilders behoorde vooraf al tot de topfavorieten samen met Jesse Klaver, de fractievoorzitter van GroenLinks, en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem van de PvdA. Maar uiteindelijk bleek het verschil fors. Wilders kreeg 26 procent van de stemmen van het EenVandaag Opiniepanel, Klaver bleef steken op 11 procent, Dijsselbloem op 7. De gelijk geëindigde Khadija Arib (ook PvdA) en premier Mark Rutte (VVD) maken de top vijf compleet.

De stemmers binnen het panel prijzen Wilders voor de manier waarop hij om is gegaan met tegenslagen, bijvoorbeeld rondom het ‘minder-minder-minder’-proces dat hij verloor. Dat hij ondanks dat vasthield aan zijn standpunten, zien velen als sterk punt. Daarnaast zien velen hem als iemand die de Haagse ‘kaasstolp’ moet kunnen breken.

Vierde keer

Het is in totaal de vierde keer dat Wilders de prijs wint als beste politicus gekozen door het opiniepanel. Opvallend is dat hij door Nederland daarnaast liefst drie keer tot de slechtste politicus werd verkozen (2007, 2008 en 2009) toen er bij het actualiteitenprogramma nog daarover gestemd kon worden.

Wilders heeft via Twitter inmiddels alle Nederlanders bedankt die op hem hebben gestemd. Een inhoudelijke reactie van de PVV’er is er nog niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wilders voor de vierde keer Politicus van het Jaar
Sluiten