Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 28 dec 2016 / 09:00 uur

We willen oprechte nieuwjaarswens en geen gelebber

Mensen ontvangen liever een oprechte nieuwjaarswens en een ferme handdruk van een collega dan drie zoenen. Zoenen op de werkvloer is steeds normaler geworden, maar zeker niet gewilder.

Gonnie Klein Rouweler, image consultant en etiquette-expert, ziet steeds meer mensen „een rituele dans” uitvoeren om te voorkomen dat ze gezoend worden. „De sfeer op de werkvloer is steeds losser geworden. Dat zie je ook in deze periode terug. Je zoent elkaar nooit op verjaardagen, maar met nieuwjaar moet dat ineens wel.”

Volgens de etiquette deskundige kus je alleen familie en intimi. „Privé en werk moet je scheiden”, vindt Klein Rouweler. Maar die tijd is op menig werkvloer al tijden voorbij. „Ik pleit voor een handdruk en een oprechte wens en niet dat gefrutsel met drie zoenen”, gaat Klein Rouweler verder. „Als iemand je bijna dwingt om te zoenen, leidt dat af van de boodschap die je wilt overbrengen.”

Afstand houden

Afstand houden dus is het credo. Want als je eenmaal één iemand zoent, kun je niet meer terug. „Om scheve gezichten te voorkomen, kun je geen onderscheid maken”, zegt Klein Rouweler. „Dan moet je ze allemaal af gaan.”

Met gestrekte elleboog op iemand aflopen, de andere hand leeg houden om op de schouder van de ander te leggen om diegene van je af te duwen is de netste manier. „Verder kun je een koortslip of verkoudheid veinzen of knoflook eten. Maar belangrijkst is: kijk naar iemands lichaamstaal en respecteer dat. Kijk niet raar als een ander niet wil.”

‘Ik zoen niet’

Duidelijk zijn, is nog belangrijker, meent de etiquette-expert. „Zeg gewoon: ik zoen niet. Dit is niet onbeleefd, maar moet gerespecteerd worden. Eigenlijk zou degene die op je afkomt, moeten vragen of zoenen mag voordat hij zich naar je toetrekt. Niemand mag zomaar aan jouw lichaam komen.”

Vrouwen hebben het wellicht het zwaarst te verduren deze dagen. Zij zoenen zich een slag in de rondte omdat zowel mannen als vrouwen hen zoenen. Van prikkelende baarden tot te veel parfum. Maar ook mannen staan niet in de rij bij de vrouwen. „Moet ik dat gezicht met foundation aflebberen?”, denken ze dan. Of met lipstick op mijn wangen de dag door. Ook heren zeggen liever nee.”

Lievere wensen

Wat Klein Rouweler opvalt, is dat de wensen die mensen dit jaar uiten veel liefdevoller en vreedzamer zijn dan voorgaande jaren. Ze denkt dat dit onder meer komt door de terreurdaden van de terreurorganisatie IS. „Er wordt meer stilgestaan bij de persoon die wordt aangesproken. Er wordt een liefdevol en vreedzaam 2016 toegewenst in plaats van een succesvolle. Voorheen hadden de wensen een meer materialistische inslag. Er is nu duidelijk een hang naar vrede en een gevoel dat mensen het samen met elkaar moeten doen. Dat is zeker een trend dit jaar.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
We willen oprechte nieuwjaarswens en geen gelebber
Sluiten