Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 14 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Waarom Jasper kans maakt op titel beste leraar

Hij is 32 jaar oud, werd in 2014 verkozen tot Leraar van het Jaar in Nederland en maakt nu als enige Nederlander kans om de ‘beste leraar van de wereld’ te worden. Maar wat maakt een docent de allerbeste? Metro sprak met Jasper Rijpma van het Hyperion Lyceum in Amsterdam.

„De Varkey Foundation Global Teacher Prize is een initiatief dat bedacht werd om het leraarschap in het zonnetje te zetten”, vertelt Rijpma. Hij benadrukt dat de winnaar van de prijs niet de beste leraar van de wereld is, maar in de ogen van de jury de beste ambassadeur voor het vak is. Rijpma werd genomineerd door een collega. Over tien verschillende aspecten van het leraar zijn, pende hij 5000 woorden neer.

Aspecten van het leraarschap

Wat die aspecten inhouden? „Het vak dat je geeft bijvoorbeeld. Wij hebben een nieuw vak gecreëerd met de naam grote denkers. Dit is een kruising tussen maatschappijleer, geschiedenis en filosofie. Het doel hiermee is om de leerling aan het denken te zetten met ethische dilemma’s en maatschappelijke kwesties.”

Ook zijn manier van lesgeven behoort tot die aspecten. „Ik probeer zoveel mogelijk maatwerk te bieden. Elke leerling heeft een andere manier van leren en ik zie het als mijn uitdaging om hieraan tegemoet te komen.” Rijpma deed in zijn – nog relatief jonge – carrière als docent veel voor het onderwijs. Zowel op nationaal als internationaal vlak. Zo is hij trots op het feit dat hij eraan meewerkte dat leraren een stem hebben in de onderwijstop G20.

Het verhaal achter de keuze voor het vak van leraar speelt tevens een rol. Rijpma had zelf een moeilijke jeugd, waarin hij het onderwijs niet heeft kunnen beleven zoals zijn leerlingen nu. Dit motiveerde hem om docent te worden: „Ik wil ze ook behoeden voor de fouten die ik destijds zelf maakte.”

18 maart

Zijn enorme toewijding aan het onderwijs en de leerlingen is ook af te lezen aan de bestemming die Rijpma in gedachte heeft voor de geldprijs (ter waarde van 1 miljoen dollar). „Samen met vrienden en mijn broertje heb ik stichting Surfbus opgericht. Hiermee halen we kinderen op om te gaan surfen en vertellen we onderweg naar het strand over milieugerelateerde onderwerpen zoals duurzaamheid en plastic soep. Daarna gaan we surfen en eten.” Met het geld kan hij het initiatief verder uitbouwen en mogelijk maken voor kinderen in bijvoorbeeld achterstandswijken.

Rijpma moet eerst wachten tot februari, wanneer hij hoort of hij tot de laatste 10 kandidaten behoort. Op 18 maart wordt de Global Teacher Prize uitgereikt, waarvoor Rijpma sowieso afreist naar Dubai. Maar eerst gaat hij deze zomer nog naar Israël, waar hij de winnares van vorig jaar hoopt te ontmoeten. Waarom zij in 2016 werd uitgeroepen tot beste docent, daar gaat Rijpma dan achter komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waarom Jasper kans maakt op titel beste leraar
Sluiten