Els Anker
Els Anker Nieuws 25 dec 2016 / 11:25 uur

Waarom China tijdens Kerstmis meer mensen opsluit

De Chinese cultuur is rijk aan tradities en religieuze gebruiken. Een nieuwe gewoonte wint echter steeds meer aan populariteit: het vastzetten van politieke gevangenen tijdens kerst, in de hoop dat de afleiding van het nieuwjaarseizoen zal leiden tot minder aandacht van buitenlandse waarnemers. Dat meldt The Guardian zondag.

Drie mensenrechtenactivisten zullen de komende dagen voor de rechter verschijnen, in de tijd waar veel journalisten, buitenlandse diplomaten en NGO-waarnemers niet op kantoor zijn. Eén van de mensenactivisten is Chen Yunfei, die op Tweede Kerstdag zal worden berecht. De Chinese overheid beschuldigt Chen van het „provoceren van problemen”.

Bloedbad

De activist organiseerde een gedenkteken voor de slachtoffers van het Tiananmenprotest, waar in 1989 een vreedzaam studentenprotest ontaardde in een bloedbad. Studenten gingen de straat op voor meer vrijheid. In de nacht van 3 op 4 juni sloegen militairen het protest echter hard neer, met de dood van honderden mensen tot gevolg.

Sinds zijn aantreden in 2012 heeft president Xi Jinping het versterken van de rechtsstaat als belangrijk doel gesteld in zijn beleidsvoering. Deskundigen zeggen echter dat voor politiek gevoelige zaken de wet wordt gebruikt als een instrument om mensenrechten gevangen te kunnen zetten.

Propaganda

„Dat de meest prominente mensenrechtenactivisten tijdens de kerstperiode voor de rechter worden gebracht, is zeker bewust gedaan”, aldus William Nee, China-onderzoeker bij Amnesty International. „De Chinese overheid gaat tot het uiterste om internationale aandacht te voorkomen. Ze probeert de indruk te wekken dat ze zich niets aantrekt van de meningen in de wereld, maar in werkelijkheid is de regering zeer bezorgd over de internationale publieke opinie.”

De onderzoeker ziet dat Beijing een toenemend aantal propagandavideo’s verspreidt op social media. De beelden zenden volgens Nee een agressief bericht uit naar mensenrechtenactivisten en advocaten. „Het is bedoeld om mensen bang te maken en te zeggen: ‘Als je opkomt voor activisten of een petitie ondertekent, kun jij de volgende zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom China tijdens Kerstmis meer mensen opsluit
Sluiten