Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 12 dec 2016 / 14:28 uur

Vrouwenogen zijn streng verboden in Mosul

Dat de kledingvoorschriften van IS streng waren, wisten we al. Een aantal vrouwen dat is ontsnapt uit IS-bolwerk Mosul verklaart nu tegenover The New York Times hoe streng de wetten werden gehandhaafd.

Luidsprekers

De voorschriften werden twee jaar geleden stap voor stap geïntroduceerd. Het begon met het gezicht, daarna moesten de handen in handschoenen en voeten in sokken worden gestoken. Lichaamsdeel voor lichaamsdeel, langzaamaan moest het hele lichaam van de vrouw bedekt zijn, tot zelfs de ogen streng verboden waren. Het werd omgeroepen met luidsprekers: vrouwen, draag een zwarte sluier over je ogen.

Mosul was voordat het in 2014 in handen van IS viel al een conservatieve stad, waar de meeste vrouwen hun haar bedekten onder een hoofddoek, en lange mouwen droegen om hun armen te verbergen. Toch moesten veel vrouwen hun kledingkast flink uitbreiden toen IS aan de macht kwam. De 39-jarige Halima Ali Beder vertelt over de kledingstukken die ze moest aanschaffen: onder meer een niqab om haar gezicht te bedekken en een abaya, een ruime japon waardoor geen lichaamsdeel meer te herkennen is.

Zedenpolitie

„Ik trok alles aan, de niqab, de abaya, de handschoenen, de sokken”, vertelt Beder. En toch werd ze aangehouden. „Ik was vergeten mijn ogen te bedekken.” Ze had pas een paar stappen buiten gezet, toen de zedenpolitie tegen haar begon te schreeuwen. „Ze zeiden: ‘Waar is je man? Accepteert hij dat iedereen zomaar je gezicht kan zien?’ Ik zei: ‘Maar ik laat mijn gezicht helemaal niet zien, alleen mijn ogen.’”

Wie zich niet aan de kledingvoorschriften hield, mocht vaak weer gaan als ze het identiteitsbewijs van hun man hadden ingeleverd. Hij moest dan voor een rechtbank komen om te worden gehoord. Hij kreeg dan een boete, maar er zijn ook gevallen bekend waarin de man of de vrouw een lijfstraf kregen.

Niks te zien door sluier

Een vrouw omschrijft hoe ze door de zedenpolitie werd aangehouden omdat ze haar sluier had omgeslagen, omdat ze met de sluier de kledingstukken die ze wilde kopen niet goed kon zien. Anderen omschrijven dat ze geen idee hebben hoe vaak ze zijn bedonderd door winkeliers, die hen niet genoeg wisselgeld teruggaven – ze waren te bang om hun sluier op te tillen om te controleren of het genoeg was.

Foto: AFP

Het beleid was niet direct zo streng: in de eerste maand werd er nauwelijks gecontroleerd op de kledingvoorschriften. Maar daarna werden er duizenden niqabs aangeboden in de winkels. Vrouwen werden opgedragen die voortaan te dragen, net als de handschoenen. Op hetzelfde moment begonnen er auto’s van de zedenpolitie te patrouilleren.

Gat in sok

Er kwamen ook posters in de stad te hangen, waarop nauwelijks meer dan een silhouet van een vrouw te zien was. De regels werden plotseling heel streng gecontroleerd: een gat in een sok was voldoende voor de zedenpolitie om een zaak te beginnen, de huid van de enkel was immers te zien. Ook vrouwen die in hun huis bezig waren, maar van buiten te zien waren, konden het aan de stok krijgen met IS.

Mannen ontkwamen evenmin aan de zedenpolitie: ze werden aangehouden omdat hun baard niet de goede lengte had, of omdat ze niet hadden gebeden op de tijd die daarvoor stond.

Lingeriewinkel

Sommigen probeerden zich te verzetten, door te discussiëren met de zedenpolitie. Wafa vertelde de agenten dat ze de boodschappen en dingen die ze nodig hebben maar naar haar huis moesten brengen, zodat ze niet buiten hoefde te komen. Ze kwam weg met een waarschuwing. Maar toen ze later werd gezien terwijl ze haar sluier omhoog trok omdat ze wat wilde eten, werd ze alsnog opgepakt en zwaar mishandeld. Ze werd 21 keer geslagen met een stalen kabel, met scherpe splinters aan het uiteinde. Ze lag twee weken in het ziekenhuis, en kon wekenlang alleen op haar buik slapen.

Een ander begon direct na de bevrijding van hun wijk door Iraakse troepen een lingeriewinkel, als protest tegen de eerdere kledingvoorschriften. Ze kreeg al snel twee bijzondere klanten: de vrouwen van IS-strijders. „Ze kochten het pikantste setje uit de hele winkel.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouwenogen zijn streng verboden in Mosul
Sluiten