Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Nieuws 9 dec 2016 / 16:57 uur

Vrouw krijgt per ongeluk abortuspil, verliest baby

Een vrouw die vijf maanden zwanger was, claimt dat ze een miskraam kreeg doordat een zuster in een ziekenhuis in Shanghai haar de verkeerde medicatie heeft toegediend.

Zhao Li werd behandeld in een ziekenhuis in Shanghai. Ze stelt dat ze een abortuspil kreeg van een onervaren zuster in juli dit jaar. Volgens Li moest haar baby hierdoor vroegtijdig ter wereld worden gebracht, wat de baby niet overleefde.

De vrouw had een afspraak in het Pudong Maternity and Infant Health Hospital in Shanghai voor een reguliere controle, schrijft People’s Daily. Naar aanleiding van die controle moest Li in het ziekenhuis blijven.

Verkeerde medicijn

Ze kreeg medicijnen via een infuus toegediend, maar bleek daar allergisch voor te zijn. Daarop schreef de dokter haar ‘dydrogesteron’ voor: een medicijn dat miskramen tegengaat. Li kreeg van een zuster, die volgens haar nog maar net in het ziekenhuis werkte, het medicijn ‘mifepriston’. Dit medicijn gaat miskramen niet tegen, maar is juist een abortuspil.

De zuster wist zeker dat dit het juiste medicijn was, maar Li en haar man bleven sceptisch en namen daarom een foto van het medicijn voor Li het innam. Al snel bleek dat Li inderdaad het verkeerde medicijn had gekregen, waarna ze mee werd genomen naar een ander ziekenhuis voor een spoedbehandeling.

Water drinken en overgeven

De doktoren adviseerden haar water te drinken en over te geven, als een poging om het medicijn uit haar systeem te krijgen. Ondanks verschillende testen konden de doktoren niet met zekerheid zeggen of dit ook gelukt was. Later kreeg Li last van buikpijn, misselijkheid en vaginale bloedingen.

Toen de zwangere vrouw eind augustus voor controle terugkwam in het Pudong Maternity and Infant Health Hospital, bleek al snel dat haar baby erg verzwakt was. Daarom werd besloten het kindje vroegtijdig ter wereld te brengen. „De baby ademde nog, maar het ziekenhuispersoneel vertelde me dat hij te jong was en het hem niet kon redden”, aldus Li.

‘Miskraam komt niet door abortuspil’

Het ziekenhuis ontkent dat de abortuspil voor Li’s miskraam heeft gezorgd. Het ziekenhuis geeft toe dat de zuster haar het verkeerde medicijn toediende, maar omdat Li toen al 16 weken zwanger was, zou het medicijn geen significante invloed hebben gehad op het nog ongeboren kindje.

Li is met het ziekenhuis in onderhandeling over een compensatie. De betrokken zuster werd in eerste instantie uit haar functie gezet, maar is volgens een medisch rapport inmiddels weer aan het werk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouw krijgt per ongeluk abortuspil, verliest baby
Sluiten