Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 6 dec 2016 / 13:00 uur

‘Vrienden ook verantwoordelijk voor ons drinkgedrag’

Bijna alle Nederlanders vinden het hun eigen verantwoordelijkheid om verstandig om te gaan met alcohol. Maar bijna de helft ziet hierbij ook een grote rol weggelegd voor familie en vrienden. De overheid daarentegen, heeft niets te maken met iemands drinkgedrag.

Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public (voorheen TNS NIPO) in opdracht van de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA). De meeste mensen (96 procent) zien het als hun eigen verantwoordelijkheid om verstandig met alcohol om te gaan. Toch heeft aangesproken worden door de eigen omgeving het meeste effect, zo vindt bijna de helft van de mensen.

Campagnes

Overheidsingrijpen is minder populair. Slechts 9 procent denkt dat het verhogen van accijnzen overmatig alcoholgebruik kan tegengaan. Maar communicatie omtrent alcohol is in de ogen van veel mensen wel belangrijk als het gaat om het creëren van bewustzijn rond de gevaren van overmatig drankgebruik. Zo zegt 41 procent dat voorlichtingscampagnes kunnen bijdragen, net als meer en betere voorlichting op scholen (42 procent).

„Wat ons betreft is het een positief gegeven dat Nederlanders het belangrijk vinden elkaar en zichzelf aan te spreken op het alcoholgebruik”, zegt Peter de Wolf, directeur van STIVA. „Dat werkt, want we scoren op Europees niveau hoog waar het gaat om verantwoord gedrag. Het vormt voor ons de basis om ook in de toekomst nog meer in te zetten op onze voorlichtingscampagnes, zodat Nederlanders nog meer verantwoord gaan drinken.”

Verantwoord

Negen op de tien Nederlanders noemt het eigen alcoholgebruik verantwoord. Ook stelt ruim driekwart dat de eigen sociale omgeving op een verantwoorde manier met drank omgaat. Nederlanders lijken steeds bewuster met alcohol om te gaan, blijkt ook uit eerdere cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De alcoholinname van Nederlanders ligt onder het Europese gemiddelde en blijft dalen. Sinds 2000 is dit volgens OESO met 17 procent gedaald. Daarnaast drinken Nederlandse jongeren op steeds latere leeftijd en steeds minder.

De top 3 waar de ondervraagden op uit komen als het gaat om oplossingen voor het tegengaan van overmatig alcoholgebruik zijn, het elkaar aanspreken op overmatig drankgebruik, meer en betere voorlichting op scholen en bewustwordingscampagnes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Vrienden ook verantwoordelijk voor ons drinkgedrag’
Sluiten