Els Anker
Els Anker Nieuws 11 dec 2016 / 16:30 uur

VR-bril moet jonge verkeersslachtoffers terugdringen

Virtual reality (VR) is inmiddels niet meer voorbehouden aan de game-industrie: eerder werden al VR-toepassingen gelanceerd voor het nabootsen van een eetprobleem, het hebben van autisme of het gevaar van rijden onder invloed. Het educatieve karakter van virtual reality krijgt er vanaf maandag een nieuwe applicatie bij: Veilig Verkeer Nederland (VVN) en verzekeraar Interpolis starten met een experiment dat onderzoekt of virtual reality de verkeersvaardigheid van jonge voetgangers en fietsers vergroot.

Met de analyse willen de organisaties het aantal jonge verkeersslachtoffer terugdringen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jonge kinderen bij verkeersongevallen een grote risicogroep zijn: vorig jaar vielen in deze leeftijdscategorie 729 gewonden en 10 doden.

Toevoeging

Verkeersonderwijs op de lagere school is sinds 1959 verplicht. Sindsdien is het aanbod van lesmateriaal fors toegenomen. Volgens VNN en Interpolis is de inzet van virtual reality „een solide toevoeging op de verkeersles op school via de bestaande verkeersmethode”. „De tool is vooral ontwikkeld voor thuisgebruikt”, aldus de organisaties. „Meekijkende ouders kunnen zien bij welke situaties hun kind nog extra aandacht of sturing nodig heeft.”

Minister Melanie Schultz-van Haegen van Infrastructuur en Milieu (VVD) reageert positief. „Prachtig dat kinderen ook in de veiligheid van virtual reality kunnen leren te reageren op onverwachte gebeurtenissen in het verkeer’’. Interpolis ontplooide al eerder innovatieve initiatieven om de verkeersveiligheid in Nederland te vergroten.

Resultaten

De resultaten van het experiment met de virtuele verkeerspioniers worden door Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) verzameld en geanalyseerd. Op grond van de uitkomsten wordt getoetst of een virtuele training daadwerkelijk leidt tot meer verkeersvaardiger kinderen. Bij succes is de intentie om deze unieke VR-training landelijk uit te rollen en beschikbaar te stellen voor alle Nederlandse schoolkinderen.

Het experiment begint maandag onder zeshonderd basisschoolleerlingen uit Mierlo, Bladel, Nijmegen en Amsterdam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VR-bril moet jonge verkeersslachtoffers terugdringen
Sluiten