Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 26 dec 2016 / 14:35 uur

Vogelgriep in Stolwijk is variant H5N8

Ook de vogelgriep die vorige week een grote dierenhandel in het Zuid-Hollandse Stolwijk heeft getroffen, is van de voor vogels zeer besmettelijke variant H5N8. Dat liet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag weten na onderzoek.

De variant is de afgelopen tijd ook aangetroffen bij wilde watervogels en bij andere pluimveebedrijven. Alle 6600 dieren van de dierenhandel, die zichzelf omschrijft als de grootste van Nederland, moesten worden geruimd. Er werden onder meer kippen verkocht.

Uitbraak

Zondag nog werd het jongste geval van vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Zoeterwoude (eveneens Zuid-Holland). Besloten werd de 28.500 kippen en de 30.000 kippen van een pluimveebedrijf op een kilometer afstand te ruimen. Om welke variant het hier precies gaat, is nog niet bekend.

Sinds de uitbraak van de vogelgriep zijn in Nederland negen bedrijven met eenden en kippen besmet en geruimd. Mensen zijn niet besmet geraakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vogelgriep in Stolwijk is variant H5N8
Sluiten