Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 15 dec 2016 / 12:58 uur

Nieuw bewijs waarom mannen zieker worden dan vrouwen

Vrouwen zijn van mening dat mannen zich altijd aanstellen als ze een griepje hebben. Maar nu blijkt uit onderzoek dat mannen wel degelijk meer te klagen hebben, want sommige virussen treffen hen harder. Daar lijkt nu een verklaring voor te zijn gevonden.

Het was al bekend dat virussen zich bij vrouwen en mannen op verschillende manieren manifesteren. Bepaalde virussen zorgen bij mannen voor veel meer sterfte dan bij vrouwen. Bij tuberculose is de kans dat een man sterft anderhalf keer groter dan bij een vrouw.

‘Women get sicker, men die quicker’

De Nederlandse bioloog Vincent Jansen deed onderzoek voor de Londense Royal Holloway University naar virussen en hoe ze zich manifesteren in ons lichaam. Hij vertelt aan RTL Nieuws dat mannen over het algemeen vaker aan ziektes sterven dan vrouwen. De term ‘Women get sicker, men die quicker’, is daarbij een veelgebruikte term.

Waardevoller

Tot nu toe ging men vooral uit van het verschil in sekse. Mannen en vrouwen reageren anders op bepaalde virussen. Jansen heeft daar een verklaring voor gevonden: vrouwen zijn waardevoller voor virussen, omdat ze het makkelijker over kunnen brengen op anderen via zwangerschap, een bevalling of het geven van borstvoeding.

Meer moeite

Kort gezegd: een virus wil zo veel mogelijk mensen besmetten en bij vrouwen hoeven ze minder moeite te doen om zich voort te planten. Zij verspreiden ziektes op meer manieren dus dat maakt ze een makkelijke prooi. Bij mannen zit dat anders want zij geven virussen niet zo snel over. Het virus moet dus harder zijn best doen om zich te manifesteren, waardoor het heftiger binnenkomt.

Om de tuin leiden

Als de verklaring van Jansen echt juist is, betekent het dat virussen zelf uit kunnen cijferen of ze in een man of een vrouw zitten. Als er ontdekt kan worden hoe dat werkt, dan kunnen we in de toekomst wellicht virussen om de tuin leiden. Als we een virus kunnen laten denken dat het in een vrouw zit in plaats van een man, dan zou het automatisch minder heftig tot uiting moeten komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw bewijs waarom mannen zieker worden dan vrouwen
Sluiten