Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 14 dec 2016 / 13:56 uur

‘Verbied ook muziek luisteren op de fiets’

Voor veel Nederlanders gaat het verbod op appen op de fiets, zoals Verkeersminister Schultz van Haegen voor ogen heeft, niet ver genoeg. De helft vindt dat ook muziek luisteren op de fiets aan banden moet worden gelegd.

Nederlanders hebben schoon genoeg van smartphonegebruik op de fiets. 77 procent vindt het plan van minister Schultz van Haegen om appen terwijl je fietst te verbieden, een goed idee. Maar er moet nog strenger worden opgetreden. Ook muziek luisteren moet niet langer worden toegestaan. Met name 35-plussers zijn voorstander van een smartphoneverbod. Dat blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van Gazelle onder 3500 mensen.

Achteloos

„Als zich een fietsongeval voordoet, is in bijna één op de tien gevallen een smartphone betrokken”, zegt zegt directeur Felix Cohen van Veilig Verkeer Nederland (VVN). „Bij jongeren van 12 tot 34 jaar ligt dit percentage zelfs twee keer hoger. We proberen met name jongeren al langer bewust te maken van de grote gevaren die op de loer liggen. Zij halen onderweg vaak achteloos hun mobieltje uit hun broekzak om muziek te beluisteren en berichten te versturen, zonder dat ze zich lijken te beseffen welke gevolgen dit kan hebben.”

Verkeer smartphonevrij

Fietsfabrikant Gazelle sluit zich hierbij aan. „Wij en VVN vinden het heel belangrijk dat iedereen op een veilige manier deelneemt aan het verkeer. Fietsers die onderweg druk met hun smartphone zijn, passen zeker niet in dat beeld. We zijn blij dat het merendeel van de Nederlanders er hetzelfde over denkt. Toch zal het nog even duren voordat iedereen doordrongen is van het belang van smartphonevrij verkeer”, zegt woordvoerder Ferdi Ertekin.

Overigens hebben de politiebonden al laten weten dat het handhaven van het verbod een lastig verhaal zal worden. Zij zijn wel van mening dat er iets moet worden gedaan aan bellend fietsen, maar zien een enorm capaciteitsprobleem. Zo komen er weleens honderden jongeren bellend tegelijk van een schoolplein af fietsen. Wie gaat die allemaal op de bon slingeren?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
‘Verbied ook muziek luisteren op de fiets’
Sluiten