Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 21 dec 2016 / 15:24 uur

Veel kinderen uit Aleppo kunnen ouders niet vinden

Duizenden inwoners worden vanuit het door bombardementen totaal verwoeste Oost-Aleppo geëvacueerd. Onder hen zijn inmiddels meer dan 5000 kinderen. Alsof het allemaal al niet erg genoeg is, zijn velen van hen hun ouders kwijtgeraakt.

„Wat veel mensen zich niet realiseren is dat veel kinderen alleen zijn”, zegt een woordvoerder van Unicef. „Naast de grote groep weeskinderen zijn er ook veel kinderen die hun ouders kwijt zijn. Soms weten ze niet eens of die nog leven en of er elders familie is.”

Selfies tussen puinhopen

Terwijl de eerste ‘ramptoeristen’ al in Aleppo zijn gearriveerd en selfies maken tussen de puinhopen, doet Unicef verwoede pogingen alle kinderen en gezinnen op te vangen die gevlucht zijn uit Oost-Aleppo. „Het is een verhaal dat niet veel verteld wordt omdat de focus ligt op de evacuatie zelf die levensbelangrijk is. Maar als de kinderen uit de bussen komen is de zorg daarna cruciaal, zodat ze het redden. Hett zijn de basisdingen die we verzorgen met onze partners: medische zorg, warme kleding, dekens, schoon water en voeding voor de ondervoede kinderen.”

Voogden

Om zoveel mogelijk kinderen met hun ouders, of andere familieleden, te herenigen, heeft Unicef een registratiesysteem ontwikkeld. „Als er nog gezins- of familieleden zijn proberen we die te vinden en de kinderen te herenigen. In de tussentijd zorgen we voor voogden.”

Bijkomend probleem is dat veel kinderen heel heftige dingen hebben meegemaakt. „Soms zijn ze getraumatiseerd, maar altijd is er de behoefte aan rust om de gruwelijkheden te verwerken. We organiseren spelletjes. Leuke dingen. En gewoon onderwijs. Nu al voor de kinderen die net gevlucht zijn. Zodat ze toekomst hebben. Maar vooral willen we nu dat ze gewone dingen kunnen doen, zoals andere kinderen”, aldus de zegsman.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veel kinderen uit Aleppo kunnen ouders niet vinden
Sluiten