Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 12 dec 2016 / 12:52 uur

Vandalen vernietigen 400.000 flessen Italiaanse wijn

De wereld moet het dit jaar met 400.000 flessen minder mousserende Italiaanse wijn doen. Vandalen hebben ingebroken bij een wijnmakerij en daar tanks met verschillende soorten witte wijn leeg laten lopen.

De vandalen braken in bij de eeuwenoude Conte Vistarino-wijnmakerij. „Het is een enorme schok”, zegt Ottavia Giorgi di Vistarino, de gravin die het familiebedrijf runt, tegen The Telegraph. Toen medewerkers van de wijnmakerij – die in de heuvels ten zuiden van de Italiaanse stad Pavia ligt – vorige week op hun werk kwamen, was het terrein doordrenkt met druivensap.

De Conte Vistarino wijnmakerij in Lombary, Italië. Foto: Google

Het bedrijf had lokale boeren eind november al voor de druiven betaald. Een week later is 10 procent van wat verkocht zou moeten als wijn vernietigd, omgerekend betekent dat dat er zo’n 500.000 euro aan wijn is weggevaagd.

‘Handen uit de mouwen’

De saboteurs hebben geen andere schade aan het landgoed aangericht, ook is er niets gestolen. Daarom denkt de familie Vistarino dat het gaat om een daad uit wraak. „Ik heb geen idee wie er achter deze sabotage kan zitten”, zegt mevrouw Vistarino. „We hebben geen dreigementen of waarschuwingen ontvangen.”

Ondanks dat de familie erg geschrokken is, gaat zij niet bij de pakken neerzitten. „We laten ons door dit incident niet stoppen. We moeten onze handen de komende tijd flink uit de mouwen steken.” De politie gaat de zaak onderzoeken.

Oneerlijke concurrentie

Er loopt momenteel ook een ander onderzoek naar een aantal wijnproducenten in de regio. Aanklagers beweren dat verschillende wijnhuizen gecertificeerde Pinot Grigio-wijn verkopen, maar dat er voor de wijn andere druivensoorten zijn gebruikt om de productie zo op te schroeven. Dit zou voor oneerlijke concurrentie zorgen.

De Conte Vistarino-wijngaard is geen verdachte in deze zaak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vandalen vernietigen 400.000 flessen Italiaanse wijn
Sluiten