Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 3 dec 2016 / 14:32 uur

Van referendum naar Kamer: GeenPeil wil politiek in

Het Oekraïnereferendum smaakt voor GeenPeil naar meer: de initiatiefnemers willen nu een politieke partij beginnen. Maandag wordt Jan Dijkgraaf (die je vast ook kent van zijn columns in Metro) als lijsttrekker van de partij gepresenteerd.

Dit laat de organisatie weten op hun website. Reden voor de politieke interesse? GeenPeil wil door een partij te beginnen de ‘boosheid verzilveren over het negeren van de uitslag van het Oekraïnereferendum’.

Uit de hand gelopen

De organisatie achter de partij schreef gisteren dat ze het niet eens zijn met het huidige politieke klimaat. „GeenPeil heeft er genoeg van. Daarom kondigden we een maand geleden het Voorjaarsoffensief aan en daar hebben we in de afgelopen weken een plan voor uitgewerkt. Het is een beetje uit de hand gelopen en derhalve een tikje idioot, maar jongens, en meisjes: het wordt fantastisch.”

Ook wil de partij verder kijken dan politieke ideologie, aldus Bart Nijman op de website. „GeenPeil richt zich niet op de poppetjes of op een zucht naar macht, het plan van GeenPeil draait volledig om directe volksvertegenwoordiging en controle van de macht.” Het initiatief wil de ‘democratie van binnenuit herstellen’.

Haags toneelstukje

GeenPeil vindt dat de regeringspartijen zich te weinig hebben aangetrokken van het eerdergenoemde referendum. Hiermee hebben de VVD en PvdA de kiezer al negen maanden laten barsten, vindt Bart Nijman. Nijman is redacteur bij GeenStijl: het medium van waaruit GeenPeil is opgericht.

De initiatiefnemers zeggen verder zich niet volgens de spelregels van het ‘Haagse toneelstukje’ te gaan meedoen. Aanstaande maandag maakt de partij meer bekend.

Geldzaken

Als GeenPeil een zetel wil behalen in de Tweede Kamer, moeten zij op 15 maart zorgen voor een flink aantal stemmen. Ook moet de nieuwe partij beschikken over 1.000 leden. Dan mag GeenPeil beroep doen op de subsidiepotten voor politieke partijen, schrijft het AD.

Een opgave waar GeenPeil maar al te graag aan begint. Zo heeft het campagneteam al bekendgemaakt de grootste ledenpartij van Nederland te willen worden. Ook is GeenPeil op zoek naar vrijwilligers en donateurs die zich in willen zetten voor de partij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Van referendum naar Kamer: GeenPeil wil politiek in
Sluiten