Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 18 dec 2016

Van de trein stap je straks over in zelfrijdende bus

Over zo’n 25 jaar zal een deel van het openbaar vervoer van Nederland zijn vervangen door zelfrijdende auto’s of busjes. De trein zal grotendeels zijn omgetoverd in een rijdend kantoor.

Vooral in delen van het land waar niet veelvuldig gebruik wordt gemaakt van het traditionele ov, zoals de bus, zullen er alternatieve vervoersmiddelen worden ingezet.

In een ambitieus plan zet staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu uiteen hoe ons openbaar vervoer er rond 2040 uit zal zien.

Stations geschrapt

Veel is erop gericht om reizigers sneller van deur tot deur te krijgen. Binnen de Randstad zijn we met de trein straks binnen een uur in de vier grote steden en er zullen stations geschrapt worden op intercityverbindingen.

De vier grote steden krijgen sowieso veel aandacht in de toekomstplannen. Zo gaat er gekeken worden of metro’s ook gebruik kunnen maken van het gewone spoor, zodat er betere verbindingen komen.

Dijksma vindt de huidige aangeboden ov-voorzieningen nu eigenlijk al niet meer voldoen. ,,Nieuwe deelautoconcepten, taxidiensten, zelfrijdende busjes of elektrische fietsvoorzieningen kunnen op den duur een betere invulling geven aan de reizigersvraag. Zo wordt er nu al op verschillende plekken in Nederland geëxperimenteerd met zelfrijdend vervoer”, zegt ze.

Abonnement

Het deur-tot deur reizen moet dus sneller gaan. Daarom wordt er gewerkt aan real-time advies aan reizigers hoe ze het snelst kunnen reizen en met welke vervoersmiddelen. Daarnaast komt er één abonnement waarmee je gebruik kunt maken van elektrische fiets, deelauto en de trein.

Ook de treinreizen naar Düsseldorf, de Vlaamse Ruit (Brussel, Antwerpen, Gent), Londen en Parijs worden in de plannen genoemd om sneller en betrouwbaarder te maken.

Hoe het allemaal precies gaat verlopen, is natuurlijk lastig te voorspellen maar de stelling van Dijksma dat er alleen maar meer gereisd gaat worden in het land, is natuurlijk geen erg gewaagde.

Kantoor aan boord

Zij ziet het al helemaal voor zich hoe dat over een aantal jaren gaat: ,,De forens kan dan snel met de rein van de ene grote binnenstad naar de andere reizen, gebruikmakend van alle kantoorvoorzieningen aan boord.

Een scholier pakt z’n elektrische skateboard die bij de bushalte wordt opgeladen terwijl hij op school zit en een ouder echtpaar wordt comfortabel en, indien gewenst met assistentie bij het in- en uitstappen, thuis opgehaald en teruggebracht na een bezoek aan de kleinkinderen.”

Ook stations zullen onder handen worden genomen. Om de wachttijd tijdens het overstappen comfortabeler te maken, zullen veel stations verbouwd of geheel vernieuwd worden en voorzien van allerlei voorzieningen waarmee de tijd prettig is te doden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Van de trein stap je straks over in zelfrijdende bus
Sluiten