Rens Oving
Rens Oving Nieuws 2 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Uitbuiting stagiairs blijkt hardnekkig probleem

Jonge architecten, psychologen en medewerkers communicatie lopen grotere kans om slachtoffer te worden van stagemisbruik dan andere starters. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar misstanden rond stagelopen. Om het probleem nog beter in kaart te brengen, doet de Inspectie SZW, de vroegere arbeidsinspectie, nog meer onderzoek.

Maar deze week spreekt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een kamerbrief al over een paar sectoren waarin opvallend meer signalen van misbruik van zijn.

Volgens Asscher is de kans op uitbuiting het grootst als er weinig banen zijn voor jonge mensen. De geestelijke gezondheidszorg, architectuur en marketing/communicatie springen er daarbij duidelijk uit.

Veel jonge psychologen en pedagogen komen bijvoorbeeld zo moeizaam aan een baan dat ze stage blijven lopen nadat ze hun diploma hebben gehaald. Ze hebben werkervaring nodig om ooit een betaalde baan te kunnen vinden en werken daarom bijna gratis om die op te doen.

Boekenbon

Sinds de crisis het voor jongeren moeilijk maakte om een baan te vinden is de stage na je studie in opmars. En hoewel de werkloosheid inmiddels daalt blijken jongeren nog steeds voor schijntje te volwaardig werk te doen. Zij draaien namelijk met een diploma volledig mee binnen een bedrijf, zonder dat er nog echt iets te leren valt. In plaats van loon krijgen ze slechts een stagevergoeding. Meestal maar een paar honderd euro per maand en soms zelfs helemaal niets of een boekenbon.

Een stagemisbruik meldpunt van FNV Jong is nu twee jaar in de lucht en maakte al eerder bekend dat uitbuiting van starters op de arbeidsmarkt schering en inslag is. Naar aanleiding van die meldingen is ook de inspectie strenger gaan letten op misbruik van stagiairs. Onder andere door vacatureteksten in de gaten te houden, wordt een poging gedaan misbruik op te sporen.

Moeilijk op te sporen

Hoewel de problemen wijdverspreid lijken te zijn, is het moeilijk om er echt iets aan te doen, schrijft Asscher. De inspectie kan vaak niet optreden omdat stagiairs zelf akkoord gaan met de voorwaarden en niet bereid zijn uitbuiting te melden. In twee jaar tijd wist de inspectie slechts twee keer een bedrijf te betrappen op stage-uitbuiting.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Uitbuiting stagiairs blijkt hardnekkig probleem
Sluiten