Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 19 dec 2016

Twitteraarster Alabed (7) onder geëvacueerden Aleppo

De evacuaties in de Syrische stad Aleppo zijn hervat. Het Syrische leger en zijn bondgenoten gaven zondag laat toestemming aan vijf bussen met burgers en twee ambulances met gewonden om te vertrekken uit bezet gebied. Onder de geëvacueerden bevond zich ook de 7-jarige Bana Alabed, die bekend werd omdat ze tweets verstuurde vanuit Aleppo.

Alabed geëvacueerd

Het vertrek van Alabed uit bezet gebied is bevestigd door het hoofd van de Syrisch-Amerikaanse medical society, Ahmad Tarakji.

Alabed was een van zeker 350 mensen die Aleppo zondag laat verlieten. Duizenden anderen wachten nog altijd onder erbarmelijke omstandigheden in de winterse kou en zonder goede voorzieningen af tot ze de stad kunnen verlaten.

Het konvooi moest zondagavond urenlang wachten voor het mocht vertrekken. De evacuaties begonnen vorige week donderdag, maar werden vrijdag opgeschort.

Evacuaties eerder opgeschort

Gewonden, vrouwen en kinderen was een vrije aftocht beloofd als onderdeel van de afspraak over het vertrek van mensen uit de oostelijke wijken van Aleppo, waar de opstandelingen lang stand hielden tegen het regeringsleger en zijn bondgenoten. Zondag werd de evacuatie opgeschort doordat een aantal bussen op weg naar de dorpen werd aangevallen en in brand gestoken. Dat gebeurde naar verluidt door milities die niet betrokken waren bij de deal.

Inmiddels is ook de evacuatie van bewoners uit al-Foua en Kefraya in de Syrische provincie Idlib op gang gekomen. Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten zijn maandag ongeveer tien bussen met burgers vertrokken. De sjiitische dorpen worden belegerd door soennitische rebellen die president Assad ten val willen brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Twitteraarster Alabed (7) onder geëvacueerden Aleppo
Sluiten