Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 12 dec 2016 / 09:10 uur

Turkije pakt ruim 100 politici op na aanslag

De Turkse politie heeft maandagochtend 118 politici van de Koerdische partij HDP opgepakt. Ze worden ervan verdacht banden te hebben met de terreurorganisatie PKK. De arrestaties zijn een reactie op de aanslag van zaterdagavond, waarbij 38 mensen om het leven kwamen. De slachtoffers waren voornamelijk politieagenten.

HDP veroordeelde aanslag

De aanslag is opgeëist door TAK, een afsplitsing van de PKK. Bij de politieacties van maandagochtend zijn ook kantoren van de HDP binnengevallen, melden Turkse media. Daarbij is een enorme bende achtergelaten, zo blijkt uit foto’s op social media, en de muren zijn ondergekalkt met Turks-nationalistische leuzen. Er zijn meerdere regionale leiders van de partij gearresteerd.

Volgens de Turkse autoriteiten heeft de HDP in de afgelopen jaren regelmatig terroristische aanslagen van de PKK openlijk gesteund. Maar zondag bracht de partij juist een verklaring naar buiten waarin de aanslag van zaterdag scherp werd veroordeeld. „We willen onze condelances aanbieden voor de nabestaanden, en hopen dat de gewonden snel herstellen”, viel er in het statement te lezen. „Iedereen heeft een taak om in de toekomst dergelijke aanslagen te voorkomen.”

Eerdere arrestaties

Mogelijk grijpt Turkije de aanslag aan om Koerdische politieke partijen hard aan te pakken. De afgelopen maanden werden ook al Koerdische burgemeesters en andere bestuurders opgepakt omdat ze banden zouden hebben met terroristen. Deze politici waren vaak democratisch gekozen, en werden vervangen voor bondgenoten van Erdogan.

De Turkse luchtmacht heeft bovendien aanvallen uitgevoerd op stellingen van de Koerden in Noord-Irak. Daarbij werd een hoofdkwartier van de PKK vernietigd, zo claimen Turkse autoriteiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Turkije pakt ruim 100 politici op na aanslag
Sluiten