Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Nieuws 29 dec 2016 / 08:45 uur

Tsjechië gaat nepnieuws opsporen

Nepnieuws en foutieve informatie: sinds de Amerikaanse verkiezingen weten we dat het veelvuldig verspreid wordt. Zo ook in Tsjechië, dat in oktober een nieuw parlement kiest. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft daar inmiddels al 40 websites getraceerd die op het kiesgedrag van mensen proberen in te spelen met grotendeels vals nieuws.

‘Russische propaganda’

Er is geen twijfel over mogelijk wie daar achter zit, stelt Tomás Prouza tegenover The Guardian. „Het hoofddoel van de Russische propaganda is het zaaien van twijfel in de hoofden van mensen over de democratie en of dat wel het beste systeem is om een land te organiseren. Ze geven een negatief beeld van de Europese Unie en de NAVO om kiezers te ontmoedigen deel te nemen aan het democratische proces.”

De Tsjechische overheid is er klaar mee en richtte een speciale afdeling anti-nepnieuws op. Een team van twintig specialisten zal per 1 januari vanuit Praag de berichtgeving onderzoeken van in elk geval 40 verdachte sites die dagelijks ‘de publieke opinie beïnvloeden en het democratische systeem ondermijnen’. Zij doen dit in aanloop naar de parlementsverkiezingen, die in oktober 2017 plaats zullen vinden.

Europa en Nederland

Ook elders in Europa groeit de alertheid: in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Italië en Servië worden in 2017 belangrijke verkiezingen gehouden. De ‘Desinformation Review’ die de Europese Unie maandelijks doet heeft er al overwerk aan: traceerbare manipulatie komt steeds meer voor. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie zegt geen aanwijzingen te hebben dat buitenlandse partijen de Nederlandse kiezer proberen te beïnvloeden door gekleurd nepnieuws te verspreiden in aanloop naar de verkiezingen van de Tweede Kamer in maart. Toch volgt het ministerie de berichtgeving uit het buitenland over dit onderwerp nauwgezet, aldus een woordvoerder tegenover het AD.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tsjechië gaat nepnieuws opsporen
Sluiten