Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 7 dec 2016 / 16:37 uur

Waarom Time voor Trump koos

Nu Donald Trump door Time Magazine verkozen is tot Person of the Year, kan het niet anders dan dat veel mensen hun ongenoegen op social media delen. Velen lijken te vergeten, zo blijkt uit reacties, dat Time de winnaar niet eert, maar alleen inziet dat Trump een grote invloed heeft gehad het afgelopen jaar. Dat kan zowel positief als negatief zijn.

https://twitter.com/i/status/806491920331669505

https://twitter.com/i/status/806524554822684672

Het weekblad kiest jaarlijks een persoon, groep, idee of object dat ‘for better or for worse’ de meeste invloed heeft gehad op belangrijke gebeurtenissen. Hij mag zich Person of the Year noemen, voorheen Man of the Year. Het mag duidelijk zijn dat Trump wel degelijk zijn stempel heeft gedrukt op het afgelopen jaar. Hij veroorzaakte een grote schok toen hij werd verkozen tot president van de Verenigde Staten. De politieke veranderingen die hij wil doorvoeren, zullen een grote invloed hebben op de rest van de wereld en zullen mogelijk tot internationale machtsverschuivingen leiden.

‘Kans om beloftes na te komen’

Voor Time-hoofdredacteur Nancy Gibbs was de keuze voor Trump makkelijk gemaakt. Volgens haar maakte Trumps aanval tegen de waarheid en logica hem sterker. Zijn woorden deden partijlijnen vervagen en maakten een einde aan twee regerende dynastieën van de Amerikaanse politiek, aldus Gibbs in Time. Trump heeft veel indruk gemaakt, nu is het afwachten wat er daadwerkelijk van zijn plannen terechtkomt. Gibbs: „Het jaar 2016 was het jaar van zijn opkomst; 2017 wordt het jaar van zijn bewind, en net als alle nieuw verkozen leiders heeft hij een kans om beloftes na te komen en verwachtingen te trotseren.”

Presidenten

Iedere Amerikaanse president heeft een grote kans om aanvoerder van de lijst te worden. Op slechts een paar uitzonderingen na is iedere president uitgeroepen tot Person of the Year. Dit gebeurt veelal in het jaar waarin zij worden benoemd. Zo kregen Barack Obama en George W. Bush beiden twee keer de titel Person of the Year na hun overwinning. „Een president is immers de leider van de vrije wereld en de komst van een nieuwe regering kan leiden tot grote veranderingen in het land en de wereld”, verklaart Time Magazine. „Het is dan ook geen verrassing dat iemand die de presidentsverkiezingen wint enkele weken later de cover van het magazine siert.”

Hitler

Ook andere grote leiders, zoals Adolf Hitler en Jozef Stalin, kregen in het verleden de titel Man of the Year. Stalin kreeg het predicaat zelfs tweemaal, in 1939 en 1942. Op social media leggen mensen dan ook gemakkelijk verbanden.

https://twitter.com/i/status/806490161915854853

https://twitter.com/i/status/806477126161600512

Ondanks de vele kritiek op de keuze van Time Magazine, blijkt het dus geen verrassende benoeming. Terwijl twitteraars gedurende de dag hun ongeloof blijven uiten, zijn er anderen die voor relativering zorgen. Grote kans dat over de vier jaar de volgende Amerikaanse president de Time-cover siert, of wellicht Trump voor de tweede keer de titel in de wacht sleept.

https://twitter.com/i/status/806497201790877696

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom Time voor Trump koos
Sluiten