Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 13 dec 2016 / 08:26 uur

Trump nu al tegengewerkt door eigen partij

Het was de absolute nachtmerrie van de Amerikaanse Democraten: Donald Trump won vorige maand niet alleen de presidentsverkiezingen, maar de Republikeinen kregen ook een meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Trump zou daardoor vrij spel hebben. Maar inmiddels groeit de oppositie in Trumps eigen partij. Prominente Republikeinen zoeken naar steun om zijn plannen te blokkeren.

Zo heeft de prominente Republikeins Rand Paul, de belangrijkste man in het Huis van Afgevaardigden, stevige kritiek op Trump, en dan met name op het begrotingsbeleid dat de nieuwe president zou gaan voeren. „Ik stem niet in met een begroting waarin meer wordt uitgegeven dan er binnen komt”, aldus Paul tegen ABC News. „En de begroting zoals die er nu uitziet, is niet in balans.” Trump heeft onder meer beloofd om flink te investeren in de infrastructuur en het opknappen van steden, maar heeft niet gezegd hoe hij dat wil betalen.

Trump nu al tegengewerkt door eigen partij
Rand Paul. Foto: EPA

‘Maar paar Senatoren nodig’

Paul denkt dat het mogelijk is om de begroting van Trump tegen te houden. „Er zijn maar een paar Republikeinen voor nodig. Als er een paar conservatieven zijn die ook niet met een sluitende begroting willen instemmen, hebben we genoeg stemmen om te zeggen: kom maar met een betere begroting.” Paul rekent er op dat de Democraten dan ook niet instemmen met de plannen van Trump.

De Republikein heeft ook al aangekondigd alles te zullen doen om te voorkomen dat John Bolton een positie krijgt in het kabinet van Trump. De verkozen president lijkt Bolton te willen benoemen tot onderminister van Buitenlandse Zaken. „Ik ga er alles aan doen om te voorkomen dat John Bolton wat voor positie dan ook krijgt”, aldus Paul. „Hij promoot nog altijd de oorlog in Irak. Hij is voor een nucleaire aanval van Israel op Iran. (…) Hij gelooft nog altijd in het omver werpen van regimes, en wil dat ook in Iran. Hij snapt het niet.”

Onderzoek naar hack

Trump nu al tegengewerkt door eigen partij
John McCain. Foto: AFP

Rand Paul is niet de enige die op zoek is naar steun om het Trump moeilijk te maken. Ook John McCain, acht jaar geleden nog presidentskandidaat voor de Republikeinen en nu Senator, lijkt op oorlogspad. Hij wil een onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. De CIA stelt bewijs te hebben dat Russische hackers hebben geprobeerd om door e-mails van Democraten te lekken, Trump te laten winnen.

„De feiten liggen op tafel”, zegt hij tegen CBS. Hij wil een parlementair onderzoek, en probeert daarvoor een meerderheid te krijgen in de senaat. Donald Trump probeert het onderzoek van de CIA juist de kop in te drukken.

‘Poetin is een boef’

McCain zet daarnaast grote vraagtekens bij Trumps keuze voor zijn minister van Buitenlandse Zaken. Trump heeft heeft naar verluidt Rex Tillerson op het oog, die bekend staat om zijn bewondering voor Poetin. „Je wilt Trump het voordeel van de twijfel geven, omdat dat kiezer heeft gesproken. Maar Vladimir Poetin is een boef, een bullebak en een moordenaar, en iedereen die anders beweert, liegt”, aldus McCain tegen Fox News.

De Senator wil onder meer weten van Tillerson wat hij vindt van de Russische rol in de oorlog in Syrië. „Wat vindt hij van Russische vliegtuigen die ziekenhuizen aanvallen?” Hij noemt de mogelijke benoeming „een zaak die mij zorgen baart”, maar stelt dat hij de antwoorden van Tillerson op zijn vragen gaat afwachten.

Ook andere Republikeinse senatoren, zoals Marco Rubio, maken zich zorgen over Tillerson. Als Trump hem daadwerkelijk voordraagt als minister, moet hij met een goed verhaal komen om de steun van alle Republikeinen te krijgen.

Reageer op artikel:
Trump nu al tegengewerkt door eigen partij
Sluiten