Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 7 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Trouwen en treinen op het nieuwe Utrecht Centraal

„Een volmondig ja!” De stem van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen schalt door de luidspreker op station Utrecht Centraal. Voor hem zitten Trudy en Robert, twee NS-medewerkers die elkaar woensdag, op de openingsdag van het verbouwde station, het jawoord geven.

‘Treinstel’

Het ‘treinstel’ Trudy en Robert, respectievelijk conductrice en machinist bij NS, trekken heel wat bekijks van publiek en pers als ze in de ochtend om 10.00 uur aankomen op perron 4. Uiteraard geheel in thema; met de trein. Trudy straalt in haar witte jurk, Robert draagt zijn machinistenuniform vol trots. Ze zijn het eerste en enige koppel dat elkaar op Utrecht Centraal het jawoord mag geven, te midden van familie, vrienden en de duizenden reizigers in de stationshal.

Bouwen

Ruim vijf jaar is er gewerkt aan het nieuwe Centraal Station van Utrecht. De bouw heeft zo’n 420 miljoen euro gekost en voor dat geld is het station flink gegroeid in omtrek; van 8000 vierkante meter naar 25.000 vierkante meter. Om 15.30 uur is de officiële opening. Tot en na die tijd kunnen reizigers zich tegoed doen aan het volle programma op Utrecht Centraal.

Genoeg te doen

Reizigers kunnen meedoen met yoga, een rondleiding volgen en kijken naar alle optredens. Een rustmomentje pakken kan ook, want even verderop zitten een aantal mensen op luxe bioscoopstoelen met popcorn naar een groot scherm te kijken. Daarop draait een speciale pop-upbioscoop de hele dag films van Utrechtse filmmakers, gratis en met koptelefoon te bekijken vanuit de luie stoel.

Niet geheel overbodig, want even verderop staat de bekende stationspiano. Speciaal voor de opening krijgt het instrument versterking van een gitaar, viool, contrabas, djembé en triangel, en er wordt gezongen. Een soort concert dat, in ieder geval woensdag, niet stopt.

Trouwen en treinen op het nieuwe Utrecht Centraal
Trudy en Robert. Foto: Metro

Trouwen voor een dag

Trudy en Robert, het ‘treinstel’, geven elkaar woensdag voor de rest van hun leven het jawoord, maar de reizigers op het station hebben de mogelijkheid om zich 24 uur aan elkaar te verbinden. In de stationshal kun je trouwen voor een dag, compleet met jurk en net colbert. Reizigers die even de tijd hebben, nemen dat momentje om de reeks aan newlyweds te bewonderen en toe te juichen.

Een oudere heer staat met zijn handen op zijn rug, sjaal netjes om zijn hals geknoopt, breed glimlachend toe te kijken als twee meisjes elkaar gillend het jawoord geven. Een stel dat al 53 jaar getrouwd is, volgt. Ook zij geven elkaar het jawoord, nog net zo verliefd als een halve eeuw geleden. De liefde wordt verspreid op Utrecht Centraal.

Metro was live bij de bruiloft van Trudy en Robert. De hele ceremonie is hier terug te kijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Trouwen en treinen op het nieuwe Utrecht Centraal
Sluiten