Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 8 dec 2016

Te veel nieuwe partijen: stembiljet is te klein

Er zijn zo veel nieuwe politieke partijen die mee willen doen aan de landelijke verkiezingen in maart, dat ze niet meer op het stembiljet passen. Inmiddels zijn er al 63 politieke partijen ingeschreven bij de Kiesraad, terwijl er maar 34 partijen op het stembiljet passen.

„Bij 34 is de grens van het huidige stembiljet echt bereikt”, vertelt directeur Melle Bakker van de Kiesraad tegen de NOS. Hij weet nog niet hoe het probleem opgelost moet worden.

(Nog) geen record

Het is een optie om de achterkant van het vel ook te bedrukken, maar daar ziet de Kiesraad niets in. De partijen die op de achterkant staan, hebben een fors nadeel omdat de stemmer dan naar die partij moet zoeken. Om dezelfde reden is ook het plan om een tweede stembiljet te drukken geen oplossing, zo stelt Bakker.

Het aantal ingeschreven partijen is overigens (nog) geen record: in 2006 deden er 72 partijen mee. Maar toen werd er met de stemcomputer gestemd, waardoor het probleem met de beperkte grootte van het stembiljet er niet was. De stemcomputer is echter afgeschaft.

De helft valt af

Toch is het nog niet zeker of er daadwerkelijk een probleem is – er zijn dan wel ruim zestig partijen ingeschreven, maar die zullen niet allemaal meedoen aan de verkiezingen. Volgens Bakker valt doorgaans ongeveer de helft af.

Als dat toch niet het geval is, moeten „slimme mensen” een oplossing bedenken. De Kiesraad zal dan gaan overleggen met Binnenlandse Zaken en de drukker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Te veel nieuwe partijen: stembiljet is te klein
Sluiten