Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 24 dec 2016 / 14:02 uur

Sylvana Simons weg bij Denk, richt eigen partij op

Voormalig tv-presentatrice Sylvana Simons vertrekt bij Denk en begint haar eigen politieke partij: Artikel 1. Dat meldt zij zaterdag in interviews met de Volkskrant en de NOS.

Het vertrek komt plotseling, als reden noemt Simons de reactie van Denk op de bedreigingen die ze kreeg. „Sinds mijn aantreden bij Denk heb ik veel warme reacties gekregen, maar ook veel bedreigingen. Juist op zo’n moment is het belangrijk dat je je bij een partij geborgen voelt. Daarin ben ik teleurgesteld”, aldus Sylvana tegen de NOS.

Melding bedreigingen

In mei sloot Sylvana Simons zich aan bij Denk. Na vele bedreigingen, waar inmiddels minstens tien mensen voor worden vervolgd, deed Denk een melding aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die met maatregelen kwam. Toch had Simons niet het gevoel dat de politieke beweging voldoende bezig was met haar welzijn.

„In onze groepsapp reageerden ze ’s avonds jubelend op de media-aandacht die de persconferentie genereerde. Maar Tunahan Kuzu heeft mij tot op de dag van vandaag niet gebeld en gevraagd hoe het met me gaat”, vertelt Simons aan de Volkskrant.

Sylvana Simons weg bij Denk, richt eigen partij op
De 'oude' formatie van Denk: Tunahan Kuzu, Sylvana Simons, Farid Azarkan en Selcuk Ozturk.

Stijl van de partij

Ook kon Simons zich niet meer vinden in de stijl van de partij. „Ik ben blij dat ze racisme op de politieke agenda hebben gezet, maar ik wil niet alleen maar tégen iets zijn.” Met haar nieuwe partij Artikel 1, waar oud-campagneleider van Denk Ian van der Kooye ook bij zal aansluiten, wil zij gelijkheid op de politieke kaart zetten.

De naam van de partij slaat dan ook op het eerste artikel van de grondwet, dat gelijke behandeling voor iedereen garandeert en discriminatie verbiedt. Artikel 1 wil zich onder andere gaan inzetten voor vrouwenemancipatie, loonongelijkheid en homoacceptatie. „Artikel 1 is er voor elke Nederlander en predikt gelijkwaardigheid”, legt Simons uit aan de NOS.

Niet op de hoogte

Simons heeft niet aan haar voormalige Denk-collega’s verteld dat ze ging vertrekken, omdat ze bang was dat het nieuws gemanipuleerd zou worden. „Denk is in staat om de media te bespelen en daarom is het veiliger om eerst zelf mijn verhaal te doen.” De nieuwe partij ‘Artikel 1’ is nog bezig met een partijprogramma en de kandidatenlijst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Sylvana Simons weg bij Denk, richt eigen partij op
Sluiten