Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 17 dec 2016
Leestijd: 3 minuten

Studenten UvA vinden sekswerk prima bijbaan

Als student is het soms maar lastig rondkomen, met een beetje vakken vullen naast je studie krijg je jezelf vaak niet door de maand. Dat weten de knappe koppen die aan de Universiteit van Amsterdam studeren ook, en zij hebben daarvoor hun eigen oplossing. Zes procent van hen doet aan sekswerk en 27 procent zegt het wel eens overwogen te hebben, schrijft de NOS.

De UvA heeft hiervoor 363 studenten ondervraagd en kwam tot deze conclusie. Werk in de prostitutie of als webcamgirl lijkt dus te leven onder de studiebollen. Het onderwerp leeft zelfs zo erg, dat er vrijdag een symposium over werd gehouden op de universiteit. Tijdens deze bijeenkomst werd er gedebatteerd over studenten en sekswerk.

300 euro

Marie-Louise, onderzoekster aan de UvA, bracht de beweegredenen van studenten in kaart. Waarom de studenten kiezen voor deze bijbaan heeft een simpele reden: het geld. Je kan namelijk flink cashen in deze business. „Het wordt vaak goed betaald. Voor een avond kan je zo 200 tot 300 euro vragen. En je bent relatief weinig tijd kwijt” zegt Marie-Louise.

Maar het gaat niet alleen maar om geld. Zo’n bijbaan als sekswerker is natuurlijk ook best spannend en daar wordt plezier uit gehaald. Eloise Gaddess, een andere onderzoeker, zegt dan ook dat de studenten dit echt zelf willen. Zij worden door niemand gedwongen, maar laten zich leiden door geld en interesse.

Geen schaamte

„Sterker nog, het is een vorm van empowerment” zegt Gaddess. Toch is het niet zo dat de studenten van de daken schreeuwen wat ze in hun vrije tijd doen. „Ze schamen zich niet, maar zijn wel bang voor het sociale oordeel van hun vrienden.”

Dat geldt niet voor iedereen, want de 22-jarige Lyle Muns is hartstikke trots op zijn bijbaan als sekswerker. „Met mijn bijbaantje bij de Jumbo verdiende ik 3,50 euro per uur. Nu is dat 100 euro”, zegt hij tegen de NOS. En voor iedereen die zich afvraagt wat hij dan moet doen: „Eerst heb ik altijd een gesprek en leren we elkaar kennen. Daarna begint het met knuffelen en daarna heb je seks met elkaar.”

Goed voor je cv

Niet iedereen is zo open over deze bijbaan, maar Lyle ziet het juist als een voordeel op de grote boze banenmarkt. „Ik ben trots op mijn werk, het staat ook op mijn cv. Ik leer goed omgaan met mensen. En die ervaring kan ik ook gebruiken in mijn toekomstige werk.”

Een andere studente, die onder de naam Flora schuilgaat, is speciaal voor dit werk naar Amsterdam verhuisd. „Toen ik hoorde dat je in Amsterdam voor een webcam kunt masturberen en daar een paar honderd euro voor krijgt, ben ik meteen hierheen verhuisd. Ik hoefde maar één of twee keer per maand te werken om mijn huur te betalen.”

Negatief imago

Van het geld betaalt Flora dus haar huur, maar ook een gedeelte van haar studie. Zij vindt dat sekswerk ook gewoon werk is en het negatieve imago wel wat afgezwakt mag worden. „Werken in een kledingwinkel met klanten die zich als klootzakken gedragen, is veel mensonterender dan seks hebben met een ander meisje op camera.”

Nieuwe wet

Of er een nieuwe trend ontketend onder de Nederlandse studenten moet nog blijken. De politiek zou dit nog wel eens tegen kunnen houden. Er ligt namelijk een wetsvoorstel in de Eerste Kamer waarmee de leeftijd om in de prostitutie te mogen werken wordt verhoogd. Nu mag dit vanaf je 18e, door het nieuwe wetsvoorstel mag het op je 21e.

Als deze wet wordt aangenomen zou dat betekenen dat veel studenten die nu aan sekswerk doen, ineens illegaal bezig zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.