Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 20 dec 2016 / 05:05 uur

’Stop hogere boete bij te laat opzeggen ov-kaart’

Het verhogen van de boete bij het te laat opzeggen van de ov-studentenkaart door pas afgestudeerden is onacceptabel. „Zij mogen niet de dupe worden van een slecht functionerend ov-chipkaartsysteem.”

„De schuld wordt nu bij de student gelegd, terwijl het systeem nog vol gaten zit. Dat is de omgekeerde wereld”, zegt Klaas Valkering van het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA. Samen met studentenorganisaties ISO en LSVb komt hij in actie tegen het plan om de boete voor het vergeten stop te zetten van het studentenreisproduct van 97 euro per halve maand naar 150 euro per halve kalendermaand.

Straffen

„Hiermee slaat men de plank volledig mis”, zegt ook ISO-voorzitter Jan Sinnige. „Studenten moeten nog steeds naar een NS-automaat om hun product eraf te halen en worden slecht geïnformeerd over wanneer dat moet. Dan is het dus zaak om de ov-kaart te verbeteren, niet studenten te straffen.”

Ongeveer de helft van de studenten vergeet zijn abonnement stop te zetten. Hierdoor is in 2014 en 2015 voor ruim 56 miljoen euro aan boetes geïnd. Uit onderzoek van ResearchNed in opdracht van het ministerie van Onderwijs blijkt dat de gebrekkige informatievoorziening richting de studenten de hoofdreden is waarom zij vergeten hun abonnement stop te zetten.

Benadeeld

Slecht 10 procent van de studenten zou expres zijn abonnement aan laten staan om zo goedkoper te kunnen blijven reizen, weet LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout. „Om de boetes te verhogen zonder eerst fatsoenlijke informatievoorziening te regelen is volslagen idioot. Zo wordt een grote groep studenten benadeeld zonder dat het echte probleem wordt aangepakt.”

De fraude die gepleegd wordt met het studentenreisproduct is een probleem, erkennen de organisaties. Maar er zijn in hun ogen andere manieren om dit tegen te gaan zoals het automatisch stopzetten van de ov-kaart en een getrapt systeem. In het huidige voorstel zit maar één trap. Sinnige: „In deze vorm straf je ook de studenten die slecht geïnformeerd zijn en geen kwade bedoelingen hebben.”

Stemming

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over de voorgenomen verhoging van de boete. Het ISO, de LSVb en het CDJA roepen de Tweede Kamer op om af te zien van een verhoging en in plaats daarvan alternatieve mogelijkheden te laten onderzoeken om misbruik van de ov-studentenkaart tegen te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
’Stop hogere boete bij te laat opzeggen ov-kaart’
Sluiten