Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 2 dec 2016 / 09:04 uur

Scholier (18) pleegt zelfmoord voor ogen ouders

Een Amerikaanse scholiere heeft zichzelf voor het oog van haar ouders van het leven beroofd. De 18-jarige Brandy Vela kon de pesterijen van anonieme pesters niet langer aan en besloot uit het leven te stappen, ondanks smeekbedes van haar geliefden om dat niet te doen.

Pesterijen

Tegenover Click 2 Houston vertelt Jacqueline Vela, de 22-jarige zus van Brandy, dat haar zusje doelwit was van pesters die nare berichten naar haar stuurden over haar gewicht. Daarnaast maakten ze neppe profielen op datingsites, waarop ze haar nummer plaatsen en omschreven dat ze ‘zichzelf graag liet gebruiken voor gratis seks’.

Jacqueline kwam donderdag thuis toen ze haar zus hoorde huilen in haar slaapkamer. Toen ze een afscheidsbericht ontving (‘Ik hou zoveel van je, onthoud dat alsjeblieft en het spijt me van alles’) snelde ze naar de slaapkamer van haar zusje. Daar stond Brandy tegen de muur met een wapen op haar borst gericht. Jacqueline smeekte haar zusje niet te schieten en snelde naar haar ouders voor hulp.

Uiteindelijk besloot de 22-jarige weg te blijven terwijl haar ouders, samen met haar grootouders, probeerden om Brandy tot kalmte te manen. Het bleek tevergeefs: „Ik was in de kamer van mijn ouders en hoorde het schot, en vervolgens geschreeuw van mijn vader”, herinnert Jacqueline zich het moment.

Pesters ontraceerbaar

Hoe kon het zover komen? De familie stelt dat het meerdere keren naar de politie is geweest om melding te maken van de pesters, maar de politie kon niets doen. Agenten wisten de namen van de pesters niet te achterhalen en adviseerden Brandy daarom haar nummer te veranderen: „Onze agent heeft het onderzocht en de app die werd gebruikt om berichten te versturen was ontraceerbaar.”

Ook op school wassen ze hun handen in onschuld: ‘De school was een veilige omgeving voor Brandy’, zo omschrijft de school in een brief aan ouders en leerlingen. Melissa Tortorici, woordvoerster namens de school. „Voor de Thanksgiving-vakantie bracht ze wel onder onze aandacht dat ze buiten school vervelende berichten kreeg op haar telefoon.”

Victor Vela, de broer van Brandy, wendde zich na de tragische dood van zijn zusje kort op haar pesters: „Ik ben blij dat jullie hebben wat jullie willen. Ik hoop dat dit jullie gelukkig maakt.” De politie heeft niemand aangehouden. Hoe Brandy aan het wapen kwam en van wie dat wapen was, is niet bekend.

Praten over zelfdoding? Dat kan bij de hulp- en preventielijn 0900 0113 (www.113Online.nl): ‘Zelfmoord? Praat erover’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Scholier (18) pleegt zelfmoord voor ogen ouders
Sluiten