Puck Roest
Puck Roest Nieuws 16 dec 2016 / 08:09 uur

‘Ruim 60 procent van de peuters slaat tandarts over’

Peuters gaan op een te late leeftijd naar de tandarts. Ouders wachten te lang met een tandartsbezoek en dat vinden deskundigen een groot probleem. Vanaf 4 jaar stijgt het percentage flink naar 80 procent, maar dan is het kwaad vaak al geschied, stelt de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK) in het AD.

Uit een analyse van Zilveren Kruis onder hun verzekerden blijkt dat van de kinderen tussen de 2 en 4 jaar slechts 37 procent op controle gaat bij de tandarts. Maar dat is veel te weinig. Volgens deskundigen heeft 41 procent op 5-jarige leeftijd al één of meer gaatjes.

Als de kinderen geluk hebben, gaat het om een klein gaatje dat gemakkelijk gestopt kan worden met de juiste poets- en voedingsadviezen. Maar sommige tandartsen zien ook peuters bij wie tanden getrokken moeten worden of wortelkanaalbehandelingen en kronen nodig zijn. Verzekeraars Menzis en CZ merken ook dat jonge kinderen nauwelijks de tandarts bezoeken.

Melktanden

Vaak denken ouders dat jonge kinderen een bezoek aan de tandarts nog wel kunnen missen, omdat ze toch nog melktanden hebben. Maar volgens de NVvK werken problemen met melktanden door in het volwassen gebit.

Maar niet alleen de ouders onderschatten de situatie. Tandartsen sturen peuters ook geregeld naar huis en zeggen dat ze pas terug hoeven te komen als de kinderen vier zijn. Consultatiebureaus adviseren om kinderen vanaf twee jaar naar de tandarts te laten gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Ruim 60 procent van de peuters slaat tandarts over’
Sluiten