Metro
Metro Nieuws 20 dec 2016 / 08:18 uur

RIVM: Voetballen op kunstgras is niet gevaarlijk

Voetballen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubberkorrels is niet gevaarlijk. Dat is de conclusie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Het RIVM deed maanden onderzoek naar de korrels nadat dit najaar ophef ontstond over het gebruik van hett rubbergranulaat, vermalen autobanden, op de voetbalvelden. Verscheidene wetenschappers vonden het gebruik ervan onverantwoord omdat het stoffen kon bevatten die kankerverwekkend zouden zijn.

Geen risico

Het RIVM concludeert dat er inderdaad stoffen in het rubber zitten die kanker zouden kunnen veroorzaken, maar dat er zo weinig uitkomt dat dat geen risico vormt.

Experts verzamelden en bestudeerden korrels op honderd kunstgrasvelden. Ze pleiten er wel voor met betere gezondheidsnormen te komen voor de velden met rubberkorrels. De nu geldende normen verschillen namelijk van land tot land en van product tot product. Betere en strengere normen kunnen bijdragen aan het terugdringen van de breed levende zorgen over de gezondheidsrisico’s.

De velden moeten wel gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk sporten. Kleine kinderen moeten het spul natuurlijk niet onbeperkt in hun mond stoppen, aldus het RIVM.

Blij met duidelijkheid

In een reactie liet de autobandenbranche weten blij te zijn dat er duidelijkheid is over de risico’s van sporten op velden met rubbergranulaat. ,,Het RIVM komt met een heldere boodschap: het is veilig om op de velden met rubbergranulaat te sporten”, aldus de brancheorganisaties VACO en Band en Milieu.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
RIVM: Voetballen op kunstgras is niet gevaarlijk
Sluiten