Puck Roest
Puck Roest Nieuws 28 dec 2016 / 13:10 uur

Rector stapt op na Nazi-optocht op school Taiwan

De rector van een middelbare school in Taiwan is opgestapt nadat er beelden waren gelekt van een opmerkelijk jubileumfeestje. De school organiseerde vrijdag een Nazi-optocht, compleet met SS-uniformen, hakenkruizen en de Hitlergroet, om te vieren dat ze zoveel jaar bestonden. Wereldwijd is er vol afschuw gereageerd op de bizarre optocht.

Via sociale media werden de beelden van de optocht op de school in Hsinchu Stad gedeeld. De leerlingen hadden militaire uniformen aan met een rode Nazi-band om de arm. Ook droegen ze rode vlaggen met hakenkruizen. Voorop reed een zelfgemaakte tank met daarin een officier die de Hitlergroet deed.

Geschiedenisles

Volgens lokale media hadden de leerlingen het thema zelf gekozen. Cheng Hsiao-ming, het hoofd van de school, is deze week opgestapt nadat er flink kritiek werd geleverd op het absurde feest. Volgens Hsiao-ming ligt de schuld niet bij de leerlingen, maar het onderwijssysteem in Taiwan.

„De Taiwanese geschiedenisboeken focussen zich – net als die van andere Aziatische landen trouwens – vooral op de gevechten die er tijdens de Tweede Wereldoorlog in Azië zelf plaatsvonden. Hierdoor weten Taiwanese jongeren weinig over de gebeurtenissen die zich in die tijd in Europa hebben afgespeeld”, zei de directeur tegen The New York Times.

Vertegenwoordigers van zowel het Israëlische als Duitse consulaat noemen de optocht afschuwelijk. Het Chabad Taipei Jewish Center, een organisatie voor de Joodse gemeenschap in Taiwan, heeft zich geexcuseerd voor de parade van afgelopen vrijdag. Ross Feingold, voorzitter van het centrum, benadrukte dat de school met de viering „zeker geen antisemitische boodschap wilde uitdragen”.

Niet de eerste keer

Het is niet het eerste incident in Azië waarbij er gerefereerd werd naar het Nazi-tijdperk. De kleding wordt namelijk eerder geassocieerd met de punkcultuur. Vaak weten mensen die de kleding dragen weinig of niets van de historische betekenis. Producent Sony werd in 2014 bekritiseerd nadat de Japanse meisjesband Keyakizaka46 militaire uniformen droegen die erg veel op SS-uniformen leken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rector stapt op na Nazi-optocht op school Taiwan
Sluiten