Sander Schomaker
Sander Schomaker Nieuws 13 dec 2016 / 15:53 uur

Qatar schaft kafala-systeem af, maar niets verandert

In de lange aanloop naar het WK 2022 in Qatar beloofden de beleidsbepalers van het schatrijke emiraat dat er maatregelen getroffen zouden worden om de rechten van buitenlandse arbeiders te verbeteren. Zo zou het beruchte kafala-systeem worden afgeschaft.

In het kafala-systeem zijn arbeiders volkomen overgeleverd aan de grillen van hun werkgever uit Qatar. De paspoorten worden ingenomen en de werklui uit landen als Nepal, India en de rest van Zuidoost-Azië kunnen daardoor pas vertrekken of van baan veranderen als de werkgever dat toestaat.

Dit zorgde voor schrijnende toestanden, want ook als arbeiders een jaar niet werden uitbetaald, mochten ze het land niet verlaten. Na grote ophef over de mensonterende situaties waarin deze hedendaagse ‘slaven’ moesten werken in Qatar, beloofden de machtshebbers veranderingen. Volgens Qatar is het kafala-systeem inmiddels afgeschaft, maar mensenrechtenorganisaties als Amnesty International reageren cynisch op het nieuws van de Qatari. Met het rapport ‘New Name, Old System?’ maakt Amnesty duidelijk dat de nieuwe wetten in Qatar feitelijk niets veranderen aan de enorme uitbuiting van de 2,1 miljoen arbeiders in het land.

Nog steeds moeten arbeiders uitreisvisa aanvragen om het land te verlaten en nog steeds mogen werkgevers de paspoorten van hun werklui in beslag nemen. In de nieuwe wetten staat wel dat de werkgever niets meer te zeggen heeft over een arbeider zodra het contract is afgelopen en dat een contract maximaal vijf jaar mag duren. Dat klinkt als iets positiefs, maar in werkelijkheid verandert er nauwelijks iets. De meeste arbeiders werken sowieso niet langer dan vijf jaar op de bloedhete bouwplaatsen in Qatar.

„Deze nieuwe wetten laten het woordje ‘kafala’ misschien verdwijnen, maar laten het systeem erachter intact”, zei Amnesty in een reactie. „Het is goed dat Qatar beseft dat hun wetten misbruik in de hand werken en dat ze willen veranderen. Maar met deze ontoereikende veranderingen blijft alles hetzelfde. Nog steeds zijn werknemers overgeleverd aan de genade van hun uitbuitende leidinggevenden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Qatar schaft kafala-systeem af, maar niets verandert
Sluiten