Metro
Metro Nieuws 22 dec 2016 / 15:37 uur

Prins Charles vergelijkt populisme met jaren 30

„Uiterst zorgwekkende echo’s van de donkere dagen in de jaren dertig”, zo noemt de Britse prins Charles het opkomende populisme in Europa en Amerika.

De royal maakt zich ernstig zorgen over de politieke en maatschappelijke verschuivingen in de wereld, zo liet hij blijken in een van tevoren opgenomen boodschap op BBC radio. „We zien de toegenomen populariteit van populistische bewegingen in de wereld die zich agressief uitlaten tegen mensen die een minderheidsgeloof aanhangen”, aldus de prins.

Donald Trump

Charles verwees naar de generatie van zijn ouders, die „vocht en stierf in een strijd tegen intolerantie, monsterlijk extremisme en onmenselijke pogingen de Joodse bevolking van Europa uit te roeien”. In zijn boodschap werden geen namen genoemd, maar het is voor de hand liggend dat hij doelt op de verkiezing van Donald Trump als president van Amerika, en de toenemende vijandige houding tegen vluchtelingen.

Vluchtelingen

De Britse kroonprins verwees naar cijfers van de Verenigde Naties, waaruit blijkt dat een „duizelingwekkende” 65,3 miljoen mensen vorig jaar hun huis achter moesten laten, 5,8 miljoen meer dan in 2014. Het was de derde keer dat Charles een dergelijke radiotoespraak hield. De eerste keer was bij de vijftigste verjaardag van de bevrijding in 1995 en vijf jaar later bij het begin van het nieuwe millennium.

Reageer op artikel:
Prins Charles vergelijkt populisme met jaren 30
Sluiten