Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 15 dec 2016

Prijs gewonnen, maar het lot is nergens te vinden

De tijd van het eindejaarslot komt er weer aan. Duizenden hoopvolle gokkers dromen alvast wat ze eens met hun prijs zullen gaan doen.

Maar het zal je gebeuren; je wint inderdaad, maar je gelukslot is spoorloos verdwenen. Het komt vaker voor dan we denken. Vooral jongeren zijn hun mogelijke prijs nogal eens kwijt.

De Staatsloterij is momenteel bijvoorbeeld naarstig op zoek naar de eigenaar van het Oudejaarslot met lotnummer AJ 23215 van de Oudejaarstrekking 2015. Het lot is vorig jaar gekocht bij Bruna aan de Zevenend in Laren.

Mini

„Op dit lot is een Mini gevallen, maar deze auto is nog altijd niet opgehaald. De winnaar heeft nog tot en met 31 december om zich te melden. Anders gaat het prijzengeld terug naar de sport en goede doelen”, laat Nina Buehrs van de Staatloterij weten.

De kans is trouwens vrij reëel dat de potentiële winnaar zijn lot ergens is kwijtgeraakt. Want dat komt nogal eens voor. In totaal heeft 7 procent van de Nederlanders zijn lot wel eens nergens meer kunnen vinden.

Onder jongeren is dat percentage echter bijna twee keer zo hoog (13). Zij reageren daar ook heftiger, met veel gescheld en getier, op dan ouderen, zo blijkt uit onderzoek van de Staatsloterij.

Rare verstopplekken

Het lijkt zo simpel: je koopt een lot, legt dat ergens op een veilige plek en daar blijft het dan gewoon liggen totdat de trekking is. En toch gaat het geregeld mis, mede doordat er dermate ingewikkelde locaties als verstopplek worden uitgezocht dat deze worden vergeten.

De top-3 van verstopplekken is nog wel redelijk logisch. Op 1 staat ’de la’, gevolgd door ’de kast’ en ’de portemonnee’.

Maar dan komt het: Onder het kussen of matras, in een boek (waaronder opvallend vaak de bijbel), het toilet, op het altaar tussen de foto’s van overleden familieleden, ingerold om de batterij van een zaklamp, in een speaker, een paracetamoldoosje, vriezer, oude schoenendoos, een mok, de pop van dochterlief, de opening van een masaibeeldje, theepot en dat ene nette pak wat nooit wordt aangetrokken.

Mannen

Al deze antwoorden kwamen serieus op de vraag waar het lot wordt bewaard. Opvallend genoeg zijn het vooral mannen die er vreemde verstopplekken op na houden.

Deze plekjes in ogenschouw genomen, is het niet zo heel vreemd dat 9 procent van de onfortuinlijke Nederlanders aangeeft het kwijtgeraakte lot nooit meer te hebben teruggevonden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Prijs gewonnen, maar het lot is nergens te vinden
Sluiten