Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 12 dec 2016 / 18:37 uur

Politie Friesland vindt vriezer met 23 dode puppy’s

De politie heeft maandagmorgen in Friesland een schokkende ontdekking gedaan. Tijdens een zoektocht naar een 20-jarige man uit Drachten troffen de agenten in een loods in Holwerd een vriezer aan met daarin 23 dode puppy’s en nog eens vier dode konijnen.

De man wordt verdacht van illegale puppyhandel en had een deel van de loods gehuurd om de puppy’s te bewaren. Vervolgens bood hij de pups aan op Marktplaats.nl. Veel van de dieren stierven echter snel. „Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van deze pups uit Oost-Europa komt en onder slechte omstandigheden wordt gefokt. Zo worden de pups vaak niet ingeënt en sterven ze korte tijd later aan Parvo”, schrijft de politie op haar website. Ook zouden veel honden kort na de verkoop zijn overleden.

Parvovirus

Parvo is een zeer besmettelijke aandoening bij honden. Het hardnekkige virus zorgt voor ernstige diarree, soms zelfs met bloed. In sommige gevallen is deze dodelijk. Parvo kan verder leiden tot braken, spierverzwakking, een energietekort en koorts. Daarnaast worden de witte bloedcellen aangevallen, waardoor het beestje vatbaarder wordt voor andere ziektes en virussen. Tijdens de eerste vijf maanden worden honden nog beschermd door moedermelk te drinken, maar daarna moeten ze gevaccineerd worden.

De politie heeft naar eigen zeggen tien aangiftes van illegale puppyhandel opgenomen en kreeg nog meerdere meldingen over het verdachte handeltje van de man. Hij zou goed geld verdienen aan de diertjes door ze gemiddeld voor 400 tot 500 euro per stuk te verkopen. De pups kwamen over uit Oost-Europa, maar vervolgens werd hun paspoort vervalst.

Opvangadres

Naast de dode dieren trof de politie negen puppy’s en zestien volgroeide honden aan. Deze zijn overgebracht naar een opvangadres. De verdachte wordt vastgehouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politie Friesland vindt vriezer met 23 dode puppy’s
Sluiten