Metro
Metro Nieuws 29 dec 2016 / 12:02 uur

Poetin: Akkoord over wapenstilstand Syrië

De Syrische regering en de Syrische rebellengroepen zijn akkoord gegaan met een wapenstilstand. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd. Volgens hem is ook akkoord gegaan met het starten van de vredesonderhandelingen.

Een staakt-het-vuren is donderdagavond al van kracht. Poetin liet weten het aantal Russische troepen in Syrië te reduceren.

De wapenstilstand is niet ondertekend door de twee belangrijkste jihadistische groeperingen in Syrië, Islamitische Staat en Jabhat Fateh al-Sham, aldus Turkse bronnen.

Wapenstilstand voor het nieuwe jaar

De Turkse minister van buitenlandse zaken Mevlut Cavusoglu liet eerder donderdag al weten dat Turkije en Rusland garant zullen staan voor het bestand. Woensdag werd al bekend dat Turkije en Rusland een overeenkomst hadden opgesteld voor een staakt-het-vuren.

Volgens Cavusoglu was het de wil van de leiders om het nieuwe jaar zonder geweld in te gaan. In een interview met de zender AHaber verklaarde hij dat Turkije en Rusland garant willen staan voor het bestand. Of datzelfde geldt voor Iran is nog niet bekend. Volgens Cavusoglu moeten alle buitenlandse strijders Syrië verlaten. Met name Hezbollah, de door Iran gesteunde sjiitische militie „moet naar Libanon”.

Onderhandelingen

Mocht de wapenstilstand succesvol blijken te zijn, biedt dat volgens de minister ruimte voor politieke onderhandelingen tussen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad en de oppositie. Die onderhandelingen zouden dan moeten plaatsvinden in Astana, de hoofdstad van Kazachstan.

Syrische rebellengroepen bespreken met Turkije het bestandsvoorstel waarover onderhandeld wordt met Rusland. Zij verwerpen echter de eis van Moskou dat een rebellenbolwerk bij de hoofdstad Damascus buiten de overeenkomst wordt gelaten, liet een woordvoerder woensdag weten.

Volgens Cavusoglu is het „niet aan de orde” dat Turkije in gesprek zal gaan met president al-Assad. Turkije steunt groepen die tegen Assad in opstand zijn gekomen en zei eerder dat de Syrische leider moest vertrekken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Poetin: Akkoord over wapenstilstand Syrië
Sluiten