Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 15 dec 2016

Op naar een toekomst zonder proefdieren?

Vandaag heeft staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) bekendgemaakt dat hij dierproeven in de toekomst wil afbouwen. Wat houdt dit precies in?

De testen met proefdieren moeten in 2025 vervangen zijn door innovatief onderzoek, stelt Van Dam in een reactie op het rapport van het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad).

Nederland koploper

Van Dam wil dat Nederland in 2025 wereldleider is als het gaat om innovatief onderzoek zonder proefdieren. Goed nieuws, vindt Angelica Reitsma van stichting Proefdiervrij. „Vandaag is een mooie dag voor ons. Het advies staat er nu en wij gaan volop meewerken om ervoor te kunnen zorgen dat proefdieren niet meer nodig zijn."

De stichting zet zich sinds 1897 in voor een wereld zonder proefdieren en werkte mee aan het plan van de NCad. „Door middel van het meewerken aan workshops, bijvoorbeeld. En we hebben onze kennis gedeeld over vervangende methodes van proefdiertesten.”

Universiteit Utrecht

Zo werkt Proefdiervrij sinds 2010 samen met de Universiteit Utrecht om proefdieren in het onderwijs te vervangen, bijvoorbeeld met 3D-modellen. Ook ontwikkelde de stichting het dierendonorcodicil. „Voorheen werden er speciaal dieren gefokt zodat studenten konden oefenen. Wij hebben een speciaal codicil opgezet, waarbij huisdiereigenaren hun overleden dier kunnen doneren voor onderzoek.”

Heeft de stichting straks niets meer te doen? Angelica: „Nee, dat denk ik niet! We zijn nog met talloze projecten bezig. Het streven ligt op 2025 en daar gaan we voor, maar er moet nog veel gebeuren. Dat kost veel tijd en een goede samenwerking.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Op naar een toekomst zonder proefdieren?
Sluiten